26.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Besmislena pravila ili zaštita: Kakva je uloga maski u doba korone

IZVORavaz.ba

Svi koji su navikli da i u doba korone posjećuju barove i restorane biće možda zbunjeni tzv. kovid pravilima koji ujedno važe čak i na mnogim radnim mjestima.

Mnoga pravila i u Srbiji nalažu da u restoran ili bar možete ući samo sa maskom koju opet treba da skinete kada sjednete za sto da biste jeli i pili. Slična je situacija i u mnogim firmama u Srbiji čija pravila nalažu da se maska mora nositi dok se zaposleni kreću po firmi, ali ne i za stolom za kojim rade.

Iako su mnogobrojne studije dokazale da maske mogu da spriječe da neko sa kovidom ko nema simptome ili tek treba da ih razvije prenese infekciju na ljude oko sebe, posebno u zatvorenom, ugostiteljska mjesta ostaju lokacije koje čine petinu svih izvora zaraze.

Sitne čestice virusa

Virus se širi sitnim kapljicama aerosolom, kada zaražena osoba razgovara, kašlje ili kija. Te kapljice mogu sletiti direktno na ljude u blizini i zaraziti ih, a mogu i završiti na površinama koje bi neko mogao da dodirne kasnije.

WHO čak tvrdi da postoje dokazi da sitne čestice virusa mogu ostajati suspendovane u vazduhu i do dva sata, omogućavajući širenje od osobe do osobe u zatvorenim, slabo provjetrenim prostorima.

Međutim, koliko zaštitne maske štite tokom šetnje od 10 sekundi do stola?

– Vjerovatnoća da se infekcija prenese hodajući od vrata restorana do stola ili hodajući od radnog stola do toaleta je blizu nule – ističe Robert Dingval, profesor sociologije na Univerzitetu Notingham Trent.

Drugi stručnjaci pak, kažu da iako je rizik možda nizak treba biti oprezan.

– Ima smisla nositi masku koliko god možemo dok smo u zatvorenom – ističe dr David Strain, ljekar sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Eketeru.

Stoga stručnjaci se slažu da je pitanje lutrije i “bolje išta nego ništa”, a potpunu zaštitu pruža samo nošenje maske koja se neće skidati.

Ako ulazite u teretanu, neki restoran, pa čak i na radno mjesto postoji velika vjerovatnoća da će vam mjeriti temperaturu digitalnim termometrom. Ipak, ovakva vrsta provjere gotovo da nema nikakvu svrhu.

Prvi problem je njihova tačnost. Većina ovakvih toplomjera mjeri temperaturu kože, na koju spoljašnji ambijent može snažno uticati, za razliku od osnovne tjelesne temperature. Dr. Strain ističe da ovakvi toplomjeri nisu “ni blizu” pouzdani koliko medicinski termometri koji se stavljaju ispod pazuha.

Drugo, to što neko nema temperaturu ne znači da nema kovid. Jedna velika studija je utvrdila da polovina pacijenata sa kovidom nije imalo temperaturu pri prijemu u bolnicu (iako su je mnogi razvili kasnije).

Upravo zato dr Strain provjeru temperature u restoranima naziva “teatralnom”.

– Ako želimo da smanjimo nivo straha u populaciji, što se više straha možemo osloboditi, to bolje – istakao je on.

Putovanje avionom

U svim avionima su maske obavezne, ali čini se da avio-kompanije nisu razmišljale o tome da se u tom slučaju ne djele hrana i piće.

Tako se na mnogim čarter letovima iz Srbije, posebno za Tursku gde se putnici iz Srbije ne testiraju, djele sendviči, a onda u isto vrijeme svi putnici skinu maske što ponovo putnike čini nezaštićenim. Savjet u ovakvim situacijama jeste da jedete prije ulaska u avion kako ne biste dolazili u rizik kada se posluže hrana i piće.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se