0.1 C
Bihać
Utorak, 30 Novembra, 2021

Besplatni mamografski pregled za 50 žena u utorak

Cilj je da se ženama u ruralnim sredinama omogući besplatno snimanje dojki, bez uputnica, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice.

Pedeset žena iznad četrdeset godina,prvenstveno iz ruralnih područja i lošijeg socijalnog položaja, ima priliku obaviti ovaj važan kontrolni pregled, kao što su tu mogućnost u ranijim godinama imale bosanskokrupske žene u Bosanskoj Otoci i Jezerskom.

Pokretni mamograf i ove godine u Bosansku Krupu dolazi zahvaljući izuzetnoj suradnji kantonalnog udruženja oboljelih od karcinoma dojke „Behar“ iz Bihaća koje je dio mreže Think pink BiH i bosanskokrupskog udruženja „Mimoza“.Obzirom na domaćinstvo u Pištalinama u pripremi za dolazak mamografa u njihovu mjesnu zajednicu, u „Mimozi „ su angažirali i članice udruženja „Miris dunja“.

Posebno opreznu pripremu obavljanja kontrolnog pregleda zahtjevala je trenutna epidemiološka situacija,tako sve prijavljene žene trebaju u utorak imati zaštitne maske i držati propisanorastojanje u toku pregleda.

Popratne aktivnosti koje su takođe trebale biti organizirane uz Pokretni mamograf su ostavljene ove godine za neki drugi put (kontrola šećera,ultrazvuk dojki,edukacije i druženja),kada trenutne pandemije ne bude.

Za sve žene koje će obaviti kontrolni pregled obezbjeđen je prijevoz do Pištalina: u 8 sati iz Bosanske Krupe,a u 8 i 20 iz Bosanske Otoke.

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se