Bez dogovora o prihvatnim centrima, MUP USK zbog migranata bez godišnjih odmora

Ovakve poruke su poslate nakon što su premijer USK Husein Rošić i predstavnici Evropske komisije u srijedu obišli nekoliko lokacija na teritoriji dvije pomenute općine, koje se pominju kao potencijalni centri za smještaj migranata.

Inače, radi se o lokalitetima Medeno Polje u blizini Bosanskog Petrovca, te selu Jesenice nadomak Bosanske Krupe.

Prema riječima Zlatka Hujića, načelnika Bosanskog Petrovca, radi se o nekadašnjem poljoprivrednom dobru, koje je, međutim, potpuno neuslovno za smještaj i boravak ljudi.

“Uslovi su tamo nikakvi, objekti su oronuli i devastirani, nema struje niti vode, znači nikakvih uslova da se tu smjeste ljudi. Na području naše općine nema niti jednog objekta ni lokaliteta gdje bi se mogli smjestiti migranti, a i stav lokalne zajednice je da je takvo nešto neprihvatljivo”, kazao je Hujić.

Njegovo mišljenje dijele i stanovnici Medenog Polja, gdje mahom žive građani srpske nacionalnosti.

“Mislimo da bi nam to naškodilo, ne bismo bili sigurni i to bi za nas bila situacija koja nije normalna”, kaže Drago Miščević, predsjednik mjesne zajednice Medeno Polje.

Armin Halitović, načelnik općine Bosanska Krupa, ističe kako je neprijatno iznenađen time da se selo Jesenice pominje u kontekstu izgradnje prihvatnog centra za strane državljane.

“Mislim da premijer Rošić kao niko dosad potcjenjuje Bosansku Krupu, njene institucije i građane. Za ove dvije godine, koliko je premijer, niti jednom nas nije posjetio, ako izuzmemo minderska druženja sa svojim političkim istomišljenicima, ali je zato dao sebi za pravo da nam na mala vrata dovede migrante i to u selo koje nastanjuju građani srpske nacionalnosti”, kaže Halitović.

Husein Rošić potvrdio je kako s predstavnicima Evropske komisije i Međunarodne agencije za migracije, nakon pomenutih obilazaka, nije postignut dogovor o budućim lokacijama gdje bi se formirali prihvatni centri za migrante.

“Moram da kažem da ovo nije naš posao, ali ga radimo zbog naših građana. Svi znate da nadležne državne institucije dosad nisu ništa uradile. Pokušavamo biti maksimalno tolerantni, ali i naše strpljenje evidentno ima granicu”, kaže Rošić.

On je dodao kako će se u narednih nekoliko dana migrantske porodice s djecom smjestiti u hotel “Sedra” te da će stotinu migranata problematičnog ponašanja biti izmješteno u migrantski centar “Delijaš” u Istočnom Sarajevu.

Rošić kaže kako je s MUP-om USK dogovoreno da policijski službenici trenutno ne koriste odmore kako bi se stanje bezbjednosti građana održalo na što većem nivou.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže kako je samo u posljednja tri dana na područje tog grada stiglo oko 150 novih migranata i da je to situacija s kojom se ne mogu nositi.

“Mora se zaustaviti dalji priliv migranata i od policije očekujemo da to učini. Zahtijevamo da se u što kraćem roku formira jedinstveni prihvatni centar u kojem bi svi oni bili smješteni i pod nadzorom.

Prema posljednjim procjenama, na području USK trenutno boravi oko 4.500 migranata, od čega ih je samo u Bihaću oko 3.000.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se