33.9 C
Bihać
Petak, 30 Jula, 2021

BiH kupuje 1,2 miliona vakcina putem COVAX mehanizma koji još nema ni ugovor s Pfizerom

Dok građani naše države posmatraju kako se stanovnici drugih zemalja okruženja i Evropske unije već vakcinišu već protiv koronavirusa, vlasti u BiH ubjeđuju građane da je osigurano vakcina za 20 posto stanovništva kojih nema ni na vidiku.

IZVORklix.ba

No, Klix.ba otkriva da je situacija zapravo drugačija i da je pitanje koje vakcine BiH očekuje i kada.

Bosna i Hercegovina je zvanično naručila 1.232.000 doze vakcine putem COVAX mehanizma i 892.000 doza putem EU mehanizma. S obzirom da jedna osoba treba primiti dvije doze vakcine, radi se o nabavci vakcina za ukupno milion i 62 hiljade stanovnika.

Kako saznajemo, COVAX mehanizam odnosno GAVI (Globalna alijansa za vakcine) još nije sklopio sporazum sa Pfizerom i BioNTechom što znači da, prema trenutnoj situaciji, BiH ne može vremenski ni planirati dolazak 1,2 miliona doza vakcina putem ovog mehanizma. To znači da državne i entitetske vlasti u BiH već duže vremena ne informišu građane potpuno transparentno. COVAX trenutno ima ugovor samo sa AstraZenecom odnosno tzv. oxfordksom vakcinom koja još uvijek nije dobila dozvolu za upotrebu – nigdje na svijetu. Dakle, COVAX ili Globalna alijansa za vakcine (GAVI) u svom programu nema niti jednu odobrenu vakcinu.

Vlasti BiH tvrde da je sporazum s COVAX-om potpisalo još 185 zemalja, ali ne govori o tome da su mnoge države i pored toga sklopile dogovore i aranžmane za nabavku vakcina s više strana – direktnim sporazumima s proizvođačima.

Također, nadležni u BiH i dalje ne govore šta nakon što se vakciniše 20 posto stanovništva, tačnije ne dogovaraju nabavku novih kontigenata vakcine što je veoma bitno.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se