BiH: Mladi i IT tehnologije

2Bosna i Hercegovina izdvaja svega 0,04 posto BDP-a za istrazivanje i razvoj i nalazi se na dnu svjetske ljestvice jer je svjetski prosjek 2,4 posto BDP-a. Iako ima potencijal za razvoj softverske industrije na jednoj strani, na drugoj ima  kadrovski deficit u sektoru informacionih tehnologija.

-U IT sektoru nedostaje 6.000 radnika za potrebe nasih IT kompanija zbog cega je Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine pokrenulo niz aktivnosti da bi afirmisali mlade ljude da ostanu u Bosni i Hercegovini, kaze Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u saradnji sa Udruzenjem kompanija softverske industrije Bit Alijansa organizuje radionice za afirmaciju ucenika trecih i cetvrtih razreda srednjih skola.Radi se o pilot projektu koji je pokrenut u cetiri gimnazije u Kantonu Sarajevo,a pocetkom naredne skolske godine bice omoguceno ucesce svim zainteresovanim srednjim skolama u Bosni i Hercegovini.

-IT je najperspektivnija industrijska grana, a Bosna i Hercegovina skoluje samo 300 IT stručnjaka godišnje, dok u drugim zanimanjima imamo hiperprodukciju, istice ministar Jusko.

S obzirom na razvojne mogućnosti nove tehnologije i da se veliki broj novih poslova stvara u firmama informacionih tehnologija radi se o industrijii koju treba razvijati u ovom području.

Ove aktivnosti su pokrenute jer obrazovna infrastruktura i obucenost nastavnog kadra nemaju kapacitet da nadomjeste odlazece kadrove.Pored toga, evidentan je nedostatak prakticnog rada tokom obrazovanja IT kadrova zbog cega trebaju dodatnu edukaciju i usavrsavanje.

-Ovo je jedan od najvecih problema softverske industrije u BiH koji moze zaustaviti dalji razvoj i izazvati stagnaciju ovog sektora, saopsteno je iz BIT Alijanse.Na bh. trzistu rada kao ni na regionalnom trzistu nema zamjene za radnu snagu koja nedostaje vec ju je potrebno “proizvesti”.

Godisnji prihod po softver-inzenjeru iznosi izmedju 80.000 i 120.000 KM pokazuje preliminarna analiza BIT Alijanse,vodece asocijacije kompanija softverske industrije u Bosni i Hercegovini.

-Ilustracije radi,obrazovanjem 1.000 novih softver-inzenjera BiH bi mogla ostvariti vise od 90 miliona KM godisnje prihoda primarno iz izvoza.Domaca softverska industrija mogla bi ostvariti vise od milijarde KM prihoda sa 12.000 softver-inzenjera i time bi se izjednacila sa izvozom drvne industrije koja je trenutno najjaca privredna grana u zemlji,navedeno je u analizi BIT Alijanse.

Budući da u BiH nema drzavnih fondova za poticaj razvoju IT sektora  i da implementacija e-usluga u javnoj upravi do sada nije ostvarila znacajniji napredak domaci IT sektor jos nije imao priliku za razvoj u okviru takvih aranzmana.

U poredjenju sa zemljama regiona,Bosna i Hercegovina ima najveci zaostatak u kvalitetu obrazovanja i podrsci nadleznih institucija IT-iju.

Za razliku od BiH,Srbija je prepoznala informacione i komunikacione tehnologije kao pokretace ekonomskog razvoja.U zadnjih pet godina izvoz IT usluga u ovoj zemlji raste 20 posto na godisnjem nivou.

-Prihod od izvoza IT usluga u Srbiji iznosio je 900 miliona eura u 2017. godini,saopstila je Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i e-upravu.

Jedan od pokazatelja strateskog pravca je i uvodjenje informatike kao obaveznog predmeta koju osnovci u Srbiji uce od petog razreda osnovne skole.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se