BiH mora ići prema EU i ekonomskom prosperitetu

Bosna i Hercegovina se svaki dan sve više i više zadužuje kod međunarodne zajednice bez ikakve ekonomske opravdanosti. Političarima koji su oporezovali sve što se moglo oporezovati se završava četverogodišnji mandat.

“Našu državu napustilo je 100.000 ljudi, minimalne penzije su povećane za 5-8 KM, i to je najveći  uspjeh dosadašnje politike. Država počiva na porezima od bogatih građana ali mi smo krenuli naopako. Nisu napravili ni jedan obećani energetski projekat, a izborna obećanja su ostala samo mrtvo slovo na papiru. Opet nam obećaju kako ćemo se izgraditi sa kreditima koje nema ko vraćati.

Naš put je uređena država i put ka NATO i EU, gdje će biti prepoznate sve ekonomske vrijednosti, a u javnom sektoru će imati samo oni koji imaju nešto ponuditi.

Građani više neće imati pravo na popravni, onoga koga izaberu odvešće ih u put rasta ili eonomsko ropstvo. Jedini izlaz je staviti apsolutno monitorij na sve kredite jer ih mi ne možemo vraćati.

Moramo birati političare koji su sposobni garantovati minimalnu penziju od 600 KM, minimalna neto plaću 1.000 KM, maximalni porez na plaću 30%, da poslanička plaća neće prelaziti prosječnu plaću u državi, da će biti besplatno socialno osiguranje, socialno zbrinjavanje nemoćnih lica, besplatno školovanje, da se uvede monitoring na nova zaduženja i kredite.

Prednost moramo dati javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, apsolutno stimulisati investicije. Ovo je minimum koji moraju da obećaju i ispune oni koji su sposobni da obnašaju odgovorne funkcije u zakonodovanoj i izvršnoj vlasti. Građani će 7. oktobra birati da li i dalje žele da se vode politikom “sjaši Kurta da uzjaše Murta”, navodi Mehmed Polimac, generalni direktor međunarodne konsultantske kuće Polimac Company.