14.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

BiH platila čak 56,3 miliona KM penala zbog neiskorištenih kredita

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a dobio je odgovor na pitanje u vezi „odgovornosti za implementiranje i krajnje efekte projekta alocirana na vlasnika pojedinačnog projekta i njegova upravljačka tijela”.

Nadležne institucije BiH, entiteti Federacija i Republika Srpska od 1998. do marta 2019. platile su 56,3 miliona KM stranim kreditorima po osnovu penala jer te kredite vlasti nisu iskoristile u rokovima predviđenim ugovorima.

Ove porazne statistike pripremio je bivši saziv Vijeća ministara BiH, još u julu prošle godine, ali zbog ranije blokade rada Parlamenta BiH, taj odgovor će tek biti razmatran na sjednici Predstavničkog doma PSBiH zakazanoj za 16. januar.

„Postojanje pojedinačnih barijera u procesu stjecanja efektivnosti međunarodnih finansijskih sporazuma i okolnosti implementacije u više navrata su bili predmet pažnje pojedinih institucija i međunarodnih kreditora. Preporuke za podizanje efikasnosti sistema u ovom domenu nisu dale prepoznatljive pozitivne promjene“, navedeno je u odgovoru.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se