BiH počinje odgovarati na Upitnik EK

Institucije u Bosni i Hercegovini počinju vrlo intenzivan proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije koji sadrži ukupno 3.242 pitanja iz svih oblasti od politike i ustavnih pitanja do poljoprivrede i zaštite okoliša.„U dijelu Upitnika koji se odnosi na politički kriterij nalazi se 516 pitanja,izuzetno su kompleksna“, ocijenila je Darija Ramljak pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.U segmentu javne uprave je veći broj pitanja od očekivanog i od broja pitanja koje su dobijale zemlje iz regije.

Ramljak navodi pitanje 111. u političkom kriteriju kojim se traži izrada presjeka stanja državne službe na svim nivoima vlasti od zapošljavanja, unaprijeđenja, planova,starosne i polne strukture.Predstavnici institucija će do kraja decembra ove godine biti upoznati sa pitanjima, načinom rada, informacionim sistemom i drugim praktičnim aspektima ovog zadatka.

„Predstoje sastanci sa institucijama da bi se utvrdilo ko će odgovarati na koja pitanja“, izjavila je Ramljak i naglasila da će na mali broj pitanja iz Upitnika odgovarati jedna institucija s obzirom na specifičnu ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine.

Mehanizam koordinacije evropskih poslova je zamišljen da rješava određena otvorena pitanja ako se pojave neslaganja.„Problemi koji bi se pojavili pred radnim grupama bili bi upućeni po vertikali u mehanizmu koordinacije na komisiju, ministarske konferencije i eventualno na kolegij“, navela je Ramljak.

Tehnika odgovaranja na Upitnik će se, uz radne grupe, sprovoditi i putem informacione  platforme Direkcije za evropske integracije BiH  izrađene s ciljem  povećanja  efikasnosti i transparentnosti cijelog procesa.

Direktorica Vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine Lejla Ramić Mesihović smatra da će cn-line platforma biti prilagođena ustavnim nadležnostima po svojoj dubini i strukturi što bi trebalo omogućiti svim nivoima vlasti da vide šta ko odgovara i s kim dijeli nadležnost za određenu oblast. „Takav sistem bi mogao dati neku vrstu smjernice kako treba da izgleda konačni tekst svakog odgovora.Svaki odgovor će biti usaglašen tamo gdje je više aktera koji dijele određenu nadležnost na način da su svi akteri podjednako uključeni.“, ocijenila je Ramić Mesihović. Prema njenim riječima, Upitnik je jedna fotografija, a na fotografiji ne želimo da docrtavamo ili izostavljamo stvari koje postoje.Zadatak Upitnika je da obezbijedi presjek stanja u zemlji što vjernije kako bi Evropska komisija mogla izraditi Avis tj. Mišljenje o sposobnosti  da budemo zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji“, izjavila je direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH.

 „Upitnik Evropske komisije će biti korak ka integraciji BiH u Evropsku uniju i u proces izrade odgovora će biti uključena cijela administracija na svim nivoima i dijelovima države“,izjavio je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno na konferenciji za službenike koji će raditi na pripremi odgovora održanoj u Sarajevu u organizaciji Direkcije za evropske integracije u saradnji sa Delegacijom EU u BiH.„Upitnik Evropske komisije, Reformska agenda i politički dijalog koji se vodi su s ciljem poboljšanja života svih građana Bosne i Hercegovine“, naglasio je Sinno.

O značaju Upitnika i njegovoj analitičkoj dimenziji govori i podatak da će trebati prevesti između 15.000 i 20.000 stranica teksta važećih propisa na engleski jezik Još se ne može procijeniti koliko bi stranica mogli sadržavati odgovori.Da li su bh. političari zaista opredijeljeni za evropski put zemlje i da li je država spremna da jednim glasom nastupi prema Briselu bit će vidljivo do kraja maja 2017. godine kada je rok za dostavljanje odgovora Evropskoj komisiji. Na osnovu analize dostavljenih odgovora i nalaza ekspertskih misija Evropska komisija će pripremiti mišljenje o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se