12.4 C
Bihać
Utorak, 19 Oktobra, 2021

BiH, uz pomoć SAD, dobiva novi plinovod

IZVORavaz.ba

Izgradnja južnog bh. plinovoda projekt je od najvišeg prioriteta za FBiH, navodi se u Nacrtu zakona o plinovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska”, u koji je “Avaz” imao uvid. Vlada FBiH je nacrt zakona uputila u daljnju proceduru.

Velika opterećenost
Riječ je o projektu koji je dobio podršku vlade Sjedinjenih Američkih Država i koji je do sada u značajnoj mjeri finansiran posredstvom USAID-a.

U obrazloženju potrebe donošenja ovog zakona navodi se kako se FBiH trenutno snabdijeva plinom iz samo jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni plinovod koji prelazi granicu Srbije i BiH u mjestu Šepak i nastavlja se do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika.

– Postojeći plinovod, koji je izgrađen 1979. godine, karakteriziraju zastarjelost te velika opterećenost tokom zime, kada je potrošnja plina najveća. Stoga je izgradnja nove plinske interkonekcije, na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) – Posušje (BiH) – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik, s odvojkom za Mostar, prepoznata kao projekt od najvišeg prioriteta – pojašnjeno je.

Dodaje se da je projekt uvršten u sve ključne strateške, planske i razvojne dokumente donesene na nivou FBiH i BiH.

Više izvora
– Njegova realizacija ključna je za održavanje sigurnosti snabdijevanja plinom na području cijele FBiH, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja plinom, zbog čega je projekt “Južne interkonekcije” jedan od najvažnijih u oblasti energetike u FBiH – istaknuto je.

Pojašnjeno je da novi bh. južni plinovod spada u kategoriju linijskih infrastrukturnih objekata koji su specifični po tome što se prostiru na široj geografskoj teritoriji i prolaze kroz veliki broj zemljišnih parcela i prelaze preko različitih vrsta zemljišta.

– Iz tog razloga bilo je potrebno izraditi poseban zakon koji bi uredio pitanje izgradnje “Južne interkonekcije” kroz propisivanje posebnih upravnih postupaka za izdavanje dozvola sa skraćenim rokovima, a čime bi se osigurala efikasna realizacija strateškog projekta – naglašeno je.

Puštanje u pogon novog plinovoda planirano je za 2024. godinu.

Kako će se finansirati
– Realizacija projekta finansirat će se iz sredstava međunarodnih institucija osiguranih kroz kreditna zaduženja i grantove te vlastitim sredstvima “BH-Gasa”, a otplata kredita bit će osigurana prihodima ostvarenim naplatom transportnih/tranzitnih tarifa – pojašnjeno je.

Obaveze „BH-Gasa“
– Za nosioca investicije projekta “Južna interkonekcija” određuje se “BH-Gas”. Investitor će projekt realizirati kroz dvije faze – izgradnju interkonekcijskog transportnog plinovoda i izgradnju odvojka za Mostar. Investitor je dužan nakon puštanja u pogon plinovoda obezbijediti njegov siguran rad i sve tehničke uvjete za prihvat u transportni sistem plina koji se uvozi iz različitih izvora sa spomenutog pravca, i njegovu isporuku potrošačima – navodi se u nacrtu zakona.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se