Bihać: Birački odbori glavna karika izbornih prevara

IZVORRTVUSK

Kada se dešavaju izborne krađe, na koji način i ko su glavni akteri ovog procesa? Ko je protiv izmjena izbornog zakona i šta u njemu treba mijenjati? Sve su to pitanja na koja  Koalicija  „Pod lupom“, putem javnih tribina, pokušava dati odgovore. Prema riječima Vehida Šehića, predsjednika Strateškog odbora Koalicije,  najznačajnije nepravilnosti se dešavaju dan uoči izbora trgovinom mjesta u biračkim odborima, pritiskom na birače, kupovinom  glasova, zloupotrebom  ličnih podataka birača.

Pošteni građani – birači često nisu svjesni šta se dešava nakon zatvaranja biračkih mjesta, kažu u Koaliciji.  Upisivanje glasova, pravljenje nevažećih od važećih listića, pogrešno pakovanje i distribucija izbornog materijala  – odlike su izbornog procesa u BiH. Potvrđuje to i Željko Mirković, poslanik u Skupštini USK i delegat u Federalnom parlamentu. Kaže,  izborni zakon BiH treba mijenjati što će ići vrlo teško jer nije u interesu politike.

Upravo blage sankcije podstiču stranke na izborne prevare putem biračkih odbora koji su glavna karika u tom lancu, smatraju u Koaliciji.  I tako će biti sve dok je politika unosno zanimanje. Koalicija  „Pod lupom“  vlastima je dostavila preporuke za izmjenu Izbornog zakona. Između ostalog, smatraju da predsjednik biračkog odbora mora biti nestranačka osoba,  da izbori trebaju biti poništeni   u mjestima gdje se pojavi manjak ili višak glasačkog materijala, te da se mora unaprijediti sistem finansijskog poslovanja stranaka u izbornoj godini.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se