Bihać i Cazin: U tri dana u udesima poginula dva pacijenta u kolima Hitne pomoći

U razmaku od svega tri dana dvoje pacijenata iz Cazina i Bužima izgubilo je život u kolima Službe hitne pomoći zbog saobraćajnih udesa tokom vožnje prema Kantonalnoj bolnici (KB) „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću. To su pokazali obdukcijski nalazi tijela pacijenata koji su urađeni prema naredbi nadležne tužiteljice. Ovaj je podatak šokirao ljude u Krajini te nadležnim institucijama, policiji, medicinskim ustanovama i Ministarstvu zdravstva i tužilaštvu ukazuje na opasnu pojavu, kojoj treba itekako posvetiti pažnju.

Urađena obdukcija

Kao što smo pisali, 2. maja na magistralnom putu M4.2, Cazin – Bihać, u mjestu Kličići kod Cazina, u sudaru Audija i vozila Hitne pomoći Doma zdravlja Bužim smrtno je stradala 82-godišnja Rasima Dizdarević iz Bužima. Sudar dva vozila dogodio se zbog neprilagođene brzine uvjetima na putu.

Iako se vjerovalo da je Dizdarević, koja je podlegla ubrzo nakon nesreće, umrla od srčanog infarkta ili moždanog udara, jer nije imala vidnih vanjskih povreda, obdukcija je pokazala da je pacijentici potpuno smrskan grudni koš te da je zadobila i razdor aorte, tako da je umrla od iskrvarenja. Saznajemo da Dizdarević nije bila vezana, odnosno zaštićena obaveznim pojasom, a u njenoj pratnji je bio medicinar pripravnik, dok je vozač nedavno primljen u službu.

Dana 5. maja na bihaćkom mostu u naselju Bakšaiš u udesu Golfa 2, kojim je upravljao Almin Abdić (21), i sanitetskog vozila VW Caddy, koji je vozio Husein Mustedanagić (46), život je izgubio 64-godišnji Ibrišim Ramić iz Cazina.

Nesretni čovjek bio je mrtav na licu mjesta, dok su ostali učesnici u udesu, među kojima i medicinski tehničar Denijal Ružnić, prevezeni u Centar urgentne medicine (CUM) KB-a Bihać, gdje su im, izuzev vozaču Golfa 2, koji je zadobio teške povrede, konstatirane lakše tjelesne ozljede.

Kao razlog ovog udesa nezvanično se navodi obijest mladih vozača. Abdić se, naime, u noćnim satima utrkivao s još jednim vozilom i naletio na kola Hitne pomoći.

Obdukcija tijela Ibrišima Ramića, koji je vožen na kontrolu nakon operacije, pokazala je da je uzrok smrti lom vratne kralježnice. Saznajemo da je Ramić bio u ležećem položaju, a kada je došlo do udesa, udario je glavom o sjedište iza njega, usljed čega je slomio vrat i umro.

Velika kilometraža

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja u Cazinu Amir Murić upoznat je sa slučajem u kome je stradao pacijent Ramić, a teže ozlijeđen medicinski tehničar Denijal Ružnić. Dr. Murić je došao na čelo Doma zdravlja prije pola mjeseca.

Dr. Murić: Direktor Doma zdravlja Cazin

– Pacijent je vožen u ležećem stanju i imao je bolove u abdomenu, zbog čega i nije mogao biti fiksiran preko stomaka. Pitanje je bi li fiksiranjem kaiševa na nogama pacijenta bila spriječena ova tragedija – kazao nam je dr. Murić.

Za medicinska vozila cazinskog Doma zdravlja Murić je kazao da ih je njegov prethodnik Selim Toromanović kupio nove pa su poslije prepravljani da bi mogli služiti za transport pacijenata. Ova su vozila već „dala svoje“, jer su prešla više od 300.000 kilometara, mada se svakih šest mjeseci vrše tehnički pregledi.

Obavezno atestiranje vozila

– Treba mnogo više pažnje posvetiti atestiranju vozila medicinske pomoći koja prevoze pacijente. Naša saznanja govore da se to radi previše ležerno, kao i da je opremljenost ovih vozila, koja su uglavnom iz donacija, vrlo diskutabilna – kazao nam je policijski izvor i usmjerio nas na Ministarstvo zdravstva USK i domove zdravlja, koji trebaju voditi računa o tome da se pacijenti voze u ispravnim vozilima, da imaju propisanu medicinsku pratnju te da su sigurno smješteni u vozilu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se