Bihać: Muhamed Budimlić osuđen za ubistvo advokatice Jasmine Koričić

Budmlić je proglašen krivim i za neovlaštenu nabavku i držanje opasnih tvari te izazivanje opće opasnosti.

Obrazlažući presudu, sutkinja Edina Arnautović navela je da je Vijeće odluku donijelo jednoglasno, te da je dokazano van razumne sumnje da je Budimlić počinio krivično djelo za koje se teretio, javlja Kantonalna televizija.

“Mnogo je dokaza izvedeno o utvrđivanju motiva. Optuženi je imao veliki broj parničnih sporova s bivšom suprugom i u svim tim sporovima on je izgubio, a advokatica Koričić zastupala je njegovu suprugu. Kada je došlo do izvršenja jedne od tih presuda, nakon tri dana desilo se ovo ubistvo”, kazala je Arnautović.

Prema sutkinji, nalaz vještaka psihologa potvrdio je motiv jer je pokazao da se radi nestabilnoj ličnosti sklonoj osvetničkom ponašanju.

“U ovom predmetu provedeno je 11 vještačenja. Značajno je posebno ono biološko gdje je na četiri predmeta pronađen DNK optuženog. Tokom postupka dokazano je da je Budimlić, uz pomoć jedne osobe, na podmukao način i iz osvete, postavljanjem eksplozivne naprave ispred vrata ureda, usmrtio advokaticu Jasminu Koričić”, rekla je sutkinja.

Prilikom razmatranja visine kazne, Vijeće nije našlo olakšavajuće okolnosti.

Budimlića je sud obavezao i na plaćanje troškova u iznosu od 3.836 maraka, te paušala sudu od 1.000 maraka.

Porodica Koričić imovinskim zahtjevom naknadu će tražiti u parničnom postupku.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH, piše BIRN BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se