Bihać: Veterinarske stanice i farmeri nezadovoljni raspodjelom područja rada

IZVORFTV

Prema Zakonu o veterinarstvu BiH, između ostalog, praćenje zdravstvenog stanja životinja, izdavanje certifikata, potvrda, kao i mjere prvencije i suzbijanja životinjskih bolesti, snabdijevanje i praćenje upotrebe lijekova spada u djelatnost javne službe. Međutim, Pravilnikom Federalnog ministarstva poljoprivrede ove djelatnosti su omogućene i privatnim veterinarskim stanicama. Na osnovu ovog pravilnika, resorno kantonalno ministarstvo podijelilo je područje rada između JP Veterinarska stanica Bihać i privatne Veterinarske stanice Karabegović.

“Nemamo ništa protiv tih stanica koje su dobile područje. Mi isključivo insistiramo na javnom veterinarskom zdravstvu, to su veterinarski pregledi i preventivne akcije, odnosno mjere zaštite i cijepljenja, koje se tiču isključivo javnog zdravstva”, kaže Zekerijah Alagić, direktor JP Veterinarska stanica Bihać.

Osim Javnog preduzeća, nezadovoljstvo su iskazali i bihaćki farmeri. “Ovo je moja farma i imam pravo zvati veterinara kojeg ja hoću”, kategoričan je farmer Mersad Srebrić.

“Oni se bave podjelom terena, a ne bave se time kako će farmeri isplatiti poticaj, već smo u kašnjenjima – prepolovili su nam poticaje”, dodaje Almir Bašanović, predsjednik Udruženja mljekara Bihać.

 

Nakon što je JP Veterinarska stanica o spornoj odluci obavijestila Gradsko vijeće Bihać, ono je na donijelo zaključak prema kojem će se tražiti poništavanje ili usklađivanje raspodjele rada stanica.

“Cilj zaključaka koje je donijelo Gradsko vijeće je uređivanje stanja u ovoj oblasti, a s druge strane i zaštita interesa JP Veterinarska stanica Bihać u dijelu javnog zdravstva”, navode iz Vijeća.

Iz Ministarstva poljoprivrede USK-a o ovome nismo uspjeli dobiti komentar. Naime, resorni ministar se nalazi na godišnjem odmoru, a adekvatne zamjene nema.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se