Bihać: Za odbranu BiH život dalo 46 specijalaca 5. korpusa

Povodom obilježavanja 25 godina od formiranja Odreda za specijalna dejstva 5. korpusa Armije RBiH,  Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, ugostio je jučer njegove bivše specijalce, s prvim komandantom Senadom Šarganovićem na čelu.

Brojne pobjede

– Odred za specijalna dejstva u prvim danima agresije na tadašnji Bihaćki okrug pružio je otpor daleko organiziranijem agresoru, postignuvši tokom rata brojne historijske pobjede i podvige u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okrug – rečeno je na jučerašnjem duženju.

Borci Odreda za specijalna dejstva u prvim danima agresije stali su na branike našeg grada.

– Oni zaslužuju veliko poštovanje i dobro je da se okupljamo i prisjećamo herojske i časne borbe pripadnika 5. korpusa Armije RBiH – kazao je Fazlić.

specijalci2

Šarganović Fazliću poklonio grb Odreda

Odred za specijalna dejstva formiran je 7. aprila 1992., a rasformiran 15. marta 1994. godine. Kroz Odred je prošlo više od 1.000 boraca, od kojih je 46 dalo živote za državu BiH. Njih 130 je lakše ili teže ranjeno, dok se dvojica boraca vode kao nestala.

– U ratu smo pokazali kako smo se spremni boriti za ovaj grad i našu državu BiH, a u miru smo spremni da pomognemo razvoj grada – rekao je ratni komandant Šarganović.

Odata počast 

Šarganović je tom prilikom Fazliću poklonio grb Odreda u kamenu bihacitu, koji je napravljen povodom 25. godišnjice formiranja Odreda.

Poslije prijema položeno je cvijeće i odata počast poginulim pripadnicima Odreda na mezarju Humci i katoličkom groblju Žegar.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se