Naslovnica BIHAĆ Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostitio šefa Delegacije EU Johanna Sattlera Prvu posjetu...

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostitio šefa Delegacije EU Johanna Sattlera Prvu posjetu Gradu Bihaću ambasador Sattler iskoristio je kako bi se upoznao sa aktuelnom migrantskom krizom i stavovima gradske administracije kada je u pitanju rješavanje ovog problema i smanjenje pritiska na Grad Bihać i njegove građane.

0

Zahvalivši se ambasadoru Sattleru na dosadašnjoj podršci Delegacije EU u BiH prema Gradu Bihaću, gradonačelnik Fazlić nakon sastanka kazao je da je glavna tema sastanka bilo zatvaranje Vučjaka, ali tek nakon što se van Grada Bihaća i USK-a osigura lokacija za njihov smještaj, ali i smještaj svih onih koji i dalje budu dolazili u Bihać.

„I sinoć je u naš grad došlo preko 150 migranata i pitam sve šta ćemo sa njima i svakim slijedećim migrantom koji bude dolazio u Bihać, a ne bude Vučjaka. Svi smo jedinstveni u stavu da uslovi na Vučjaku nisu idealni, ali ne možemo sad dozvoliti da migranti dođu u grad i budu van kontrole. Zahtijevam da se na cjelovit način riješi kriza, a ne parcijalno i da se teret raspodjeli a ne da Bihać bude jedini na udaru. Mi smo u dvije godine sačuvali obraz i sad dolazimo u situaciju da nas prikazuju kao neke negativce u kontekstu Vučjaka“ – naglasio je gradonačelnik Fazlić.

On istakao je da će zbog aktuelne situacije na sutrašnjoj vanrednoj sjednici vijećnicima ponuditi lokaciju Lipa kao lokaciju za privremeni smještaj migranata.

„Sa gradonačelnikom Fazlićem i premijerom Ružnićem razgovarao sam o migrantskoj krizi i snažnijem uključivanju državnih vlasti u ovaj problem. Ono što sam od njih tražio jeste zatvaranje kampa Vučjaka koji ne ispunjava uslove za boravak migranata sa više aspekata. Kamp Vučjak je simbol nefunkcionalne vlasti u državi BiH i nema zatvaranja Vučjaka bez ponuđenih alternativa oko smještaja migranata. Ima nekoliko lokaliteta van USK-a i vjerujem da ćemo vrlo brzo sa državnim ministrom sigurnosti iznaći lokacije za smještaj migranata sa Vučjaka“- kazao je ambasador Sattler, zahvalivši se građanima Bihaća i USK-a na pomoći koju su pružili migrantima u protekle dvije godine.

Posjeta ambasadora Sattlera Gradu Bihaću

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostitio je danas ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnik EU u BiH.

Posted by GRAD BIHAĆ on Utorak, 5. Novembar 2019.