Naslovnica BIHAĆ Bišćani danas izlaze na proteste ispred kampa “BIRA”: Vlada USK-a, Grad Bihać...

Bišćani danas izlaze na proteste ispred kampa “BIRA”: Vlada USK-a, Grad Bihać i MUP USK-a su na potezu Danas je istekao ugovor kampu "BIRA" u Bihaću i "MIRAL" u Velikoj Kladuši te migranti trebaju biti izmješteni na lokaciju van ovih gradova ili možda čak van kantona.

0

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je obećao da će se Bišćani,ali i Kladuščani obradovati kada im za 3 dana iznese vijest vezanu za izmještanje migranata van Unsko-sanskog kantona. Obećao je to Dragan prije 7 dana, a evo još nema vijesti.

Redakcija KRAJINA.BA portala je kontaktirala Ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića i zamolila ga da nam napokon kaže šta će biti sa migrantskim kampovima “BIRA” i “MIRAL” tj šta će biti sa migrantima koji se trenutno nalaze u ovom kampu?

Mi smo na posljednjem sastanku Operativne grupe zauzeli jasan stav koji je vezan za apsolutnu zabranu kretanja migranata po gradu Bihaću i Velikoj Kladuši, ali i ostatku Unsko-sanskog kantona, osim za migrante koji se kreću prema granici EU. Također želim naglasiti da će Kantonalne inspekcije izaći na lice mjesta i utvrditi da li ovi objekti imaju upotrebnu dozvolu za prihvat migranata ili za industrijsko poslovanje? Ukoliko vlasnici objekata nemaju upotrebnu dozvolu za prihvat migranata, inspekcija će zapečetiti ovaj objekat, a policija će morati migrante preseliti na druge lokacije u zvanične migrantske kampove u Sarajevu i Mostaru, neke druge kampove van USK ili u krajnju ruku na Vučijak – izjavio je za KRAJINA.BA ministar Nermin Kljajić.

Ovih dana, Bišćani su putem društvenih mreža pokrenuli i organizaciju mirnih protesta ispred privremenog prihvatnog kampa “BIRA” kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da je u Bihaću postalo nepodnošljivo i da je Bišćanima dosta praznih priča te da je ugovor sa IOM-om istekao i da Vlada Unsko-sanskog kantona zajedno sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem treba zajednički poduzeti korake kako bi se migranti premjestili na lokaciju van Unsko-sanskog kantona ili eventualno van grada Bihaća.

Hoće li to biti Vučijak ili van našeg kantona, nas to ne zanima, mi ih ne želimo u Bihaću, jasan je bio stav Bišćana.

Migranti nisu i ne trebaju da budu briga Bihaća i Bišćana, nego briga Europske unije jer migranti i onako ne žele da ostanu kod nas već svoju budućnost vide u zemljama EU.

Mirno okupljanje je planirano za danas, 15.11.2019. godine od 16:00h do 17:00h ispred kampa “BIRA”.

Ovom prilikom pozivamo sve Bišćane kojima je dosta ove torture, straha, prljavštine i šupljih priča političara da nam se pridruže, poručio je putem društvenih mreža jedan od organizatora protesta Sej Ramić.