Bišćaninu Damir Mašiću zatvorili pekaru: “Pekarom sam prehranjivao četveročlanu porodicu i drugih primanja nemamo”

Dana 29.08.2017 porezna inspekcija je zapečetila našu malu radnju koja se bavi proizvodnjom tradicionalnog peciva, odnosno lepinja. Inspektori predvođeni Brankom Jakšin, pod izgovorom da nemamo fisikalnu kasu zapečetili su radnju. I pored toga što postoji jasan dokaz, zakon koji štiti domaće radinosti od fisikalizacije, odnosno daje im olakšicu.

Domaća radinost nije podložena fisikalizaciji po Zakonu iz 2010. godine. Ja vjerujem da je inspekcija radila, kako oni kažu, “svoj posao”. Lično, mogu reći da mi je drago jer ako rade svoj posao, uskoro možemo očekivati i zatvaranje velikih dužnika!? Napokon u ovoj pravnoj zemlji da se čini nešto pozitivno, a ja sam kao mali obrtnik bio na meti prvi.

Zanemarićemo to, što sam ja pekarom prehranjivao četveročlanu porodicu i da drugih primanja nemamo. Proizvodom koji košta pola marke, ja sam plaćao sve obaveze i imao sve potrebne papire za rad. Ponavljam, na stotine domaćih radinosti u ovom kantonu su oslobođeni fisikalizacije, pa tako i ja.

Naravno dok se žalba prihvati, dok ja ponovo otvorim, pitanje mog posla sa obzirom na gubitak mušterija je upitan. Ipak i to zanemarujem i ako je otvorim ubrzo ću da zatvorim radnju pa odem uskoro za Njemačku. Tako valjda žele nadležne institucije i vlast nedozvoljavajući da pošteno zaradimo svoj kruh. Prije nego što ćemo otvoriti našu malu lepinjaru, ja sam na birou rada bio više od 10 godina. Kada sam otvorio firmu od države nisam tražio poticaje, niti od vlasti pomoć. Da me nisu ubijedili da rade svoj posao, zasigurno bih pomislio kako moraju opravdati da nešto rade, pa zatvaraju nas male privatnike.

Kako bilo da bilo, halalim svima, ponajviše poreznoj koja se pokazala kao ispravna državna institucija koja radi “svoj posao”. Hvala svim našim mušterijama, koji su našu lepinju voljeli i cijenili. Hvala svima koji su me podržali, jer sa te vaše pola marke prehranjivao sam djecu. Volim ovu zemlju, ali u njoj nema mjesta za nas obične građane, koji žele pošteno raditi i živjeti.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se