8.6 C
Bihać
Utorak, 21 Septembra, 2021

Bišćanka potpisala ugovor o školovanju kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji

IZVORavaz.ba

Kadetkinja Hana Piralić u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine potpisala je ugovor o školovanju kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu (Wiener Neustadt). Hana će narednih pet godina, rame uz rame sa svojim austrijskim kolegama, studirati u Republici Austriji, a po završetku studija steći zvanje Bachelor of Arts (BA) in Military Leadership i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, gdje će kao pripadnik Oružanih snaga BiH nastaviti graditi svoju oficirsku karijeru.

Hana je već tokom srednjoškolskog obrazovanja razmišljala gdje da nastavi svoje školovanje. Obzirom da nije isključivala mogućnost studiranja i na njemačkom govornom području, paralelno je, uz redovne časove u školi, i u slobodno vrijeme učila njemački jezik. Pored navedenog Hana je gimnaziju u Bihaću završila odličnim uspjehom i uspješna je džudistkinja. Trudit će se, kaže, da kao kadetkinja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svoju domovinu predstavlja u što boljem svjetlu.

Za Javni konkurs za školovanje kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji Oružanih snaga Republike Austrije saznala je od svoje razrednice, koja je informaciju o objavi istog pročitala na Facebook stranici Austrijske ambasade u Sarajevu.

S potpisa ugovora

Hana je jedina predstavnica pete generacije bosanskohercegovačkih kadeta u Republici Austriji. Četiri mjesta su, nažalost, nakon izvršene konkursne procedure zbog neispunjavanja uvjeta, ostala upražnjena.

Javni konkurs Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za školovanje šeste generacije – pet kadetkinja i kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji Oružanih snaga Republike Austrije za školsku 2022./2023. godinu će biti objavljen na proljeće 2022. godine.

Od septembra 2021. godine će ukupno 19 kadetkinja i kadeta Oružanih snaga BiH biti na obuci na Terezijanskoj vojnoj akademiji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se