17.4 C
Bihać
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Bivši načelnik Zlatko Hujić oštetio opštinu Bosanski Petrovac za 77.865,90 KM: Planira li vratiti novac?

Ukoliko politika dozvoli, ubrzo će doći dan naplate štete koju je bivši načelnik načinio u svom mandatu.

Prije nešto više od mjesec dana redakcija našeg portala je pisala vijest o Prvostepenoj presudi protiv bivšeg načelnika Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića u kojoj je dobio 1 godinu i 4 mjeseca zatvora s tim da se ova kazna neće izvršiti ukoliko u naredne 3 godine ne počini isto ili slično krivično djelo.

VEZANA VIJEST: Skupštinski poslanik Zlatko Hujić osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja i to pod dvije tačke optužnice

Pored toga spomenuli smo da je načelnik Hujić osuđen jer je načinio štetu opštini Bosanski Petrovac u iznosu od 77.865,90 KM koje bi trebao vratiti na račun navedene opštine. Međutim, po našim saznanjima, do dan danas to se nije dogodilo.

Redakcija našeg portala kontaktirala je i Općinskog pravobranioca Bosanskog Petrovca Esmira Brkovića kojeg smo zamolili za komentar na ovu presudu te smo ga pitali zašto još uvijek nije pokrenuta tužba za naknadu štete sa kojom je pravobranioc upoznat? Gospodin Brković nam je odgovorio da je on u više navrata upozoravao na greške bivšeg načelnika ali da je Tužilaštvo USK počelo raditi na tim predmetima nakon mandata Zlatka Hujića što je po njegovom mišljenju jako loš potez. Također, on kao pravobranioc i sjedok nije bio pozvan ni od strane Općinskog suda, a ni Tužilaštva USK na izricanju presude Zlatku Hujiću, ali kada je dobio informaciju, navodno je odmah uputio pismo sudiji u predmetu, kao i Tužilaštvu USK sa pitanjem zašto istoj nije prisustvovao. Adekvatan razlog zašto pravobranioc nije poslao tužbeni zahtjev za nadoknadu imovinsko-prave koristi nismo dobili.

Naravno, redakcija našeg portala nije bila zadovoljna odgovorom na postavljeno pitanje te smo nastavili istraživati kako bi narod u Bosanskom Petrovcu saznao pravu istinu i razlog zašto Zlatko Hujić još uvijek nije vratio novac za koji je presuđen.

Nakon nekoliko dana, saznali smo da je Općinski pravobranioc bio dužan po saznanju o presudi Zlatku Hujiću podnijeti imovinsko pravni zahtjev za nadoknadu štete. Isto tako znamo da je rok za ovaj zahtjev 3 godine, ali se isto tako nadamo da iza ovoga nema političke pozadine te da pravobranioc Esmir Brković neće čekati 3 godine da podnese zahtjev kako bi bivši načelnik Zlatko Hujić vratio opštini utvrđeni iznos novca.

Smije li načelnik Mahmut Jukić tražiti novac od svog političkog partnera?

Znamo da je bivši načelnik, a sadašnji poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona Zlatko Hujić ušao u novoformiranu stranku NES te da raspolaže sa 3 vijećnika u Bosanskom Petrovcu koja čine novoformiranu većinu sadašnjeg  načelnika Mahmuta Jukića, ali se iskreno nadamo da politika i čuvanje većine neće načelnika Jukića potaknuti na to da na sve moguće načine sačuva svog političkog partnera pa da se tužba za naknadu štete pokrene tek za 3 godine. Ukoliko politika bude utjecala na pravobranioca i ukoliko se odmah ne podnese tužbeni zahtjev za nadoknadu utvrđene štete, građani Bosanskog Petrovca se vjerovatno nikad neće naplatiti. Šta će po ovom pitanju uraditi načelnik Mahmut Jukić, uskoro ćemo saznati.

Mi na ovom tekstu nećemo stati, nego ćemo nastaviti sa pisanjem i istraživanjem oko ovog slučaja. Ipak je sud presudio da je Zlatko Hujić oštetio budžet opštine za 77.865,90 KM što nije mali iznos i iskreno se nadamo da ćemo istrajati u svom naumu i da će Zlatko Hujić vratiti novac građanima Bosanskog Petrovca.

Ukoliko još uvijek ima osoba koja ne vjeruju nama i našem pisanju, a njih je jako malo s obzirom da sve pišemo sa dokazima, mi vam nudimo da sami pogledate Prvostepenu presudu na stranici Općinskog suda u Bihać klikom na PRESUDA.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se