6.4 C
Bihać
Četvrtak, 9 Decembra, 2021

Bizarna situaciji na granici BiH i Hrvatske: Učenicima do škole umjesto pet minuta treba sat vremena

Granični prijelaz između BiH i Hrvatske Doljani je jedini otvoreni granični prijelaz otkako je krenula pandemija koronavirusa. Svi drugi su zatvoreni, uključujući i Gabela Polje, koji je s obzirom na dnevne migracije lokalnog stanovništva s obje strane granice bio najfrekventniji.

Još ljetos je organizirana online peticija kojom se tražilo da se lokalnom stanovništvu omogući lakši prelazak državne granice, bez obaveza samoizolacije i ikakvih ograničenja.

I dok roditelji i nastavnici širom Hrvatske muku muče kako zaštiti djecu u školama od virusa, roditelje osnovaca i srednjoškolaca s hercegovačke strane granice uz to more i brige kako će im djeca preći granicu i doći u školu u Metković.

Naime, s obzirom na to da je u funkciji jedan jedini međunarodni granični prijelaz realno je očekivati gužve i izvan turističke sezone, pa će djeca, ako žele stići na vrijeme, morati i sat vremena ranije polaziti u školu.
Ovog ljeta se za prelazak čekalo u kolonama, a najviše se ljute lokalni stanovnici koji žive uz granicu koji, umjesto pedesetak metara, za odlazak u Metković moraju prevaliti dvadeset kilometara i još čekati u koloni po sat vremena.

Zato se svako snalazi kako zna, a otvaranje graničnog prijelaza Gabela Polje riješilo bi brojne probleme, Doljane rasteretilo gužve te lokalnom stanovništvu omogućilo brži prelazak granice u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ljudi uz granicu su ogorčeni na ponašanje dviju država.

Istina, potpisnici su se izborili da lokalno stanovništvo ne mora u dvosedmični karantin, ali malogranični prijelazi su i dalje ostali zatvoreni i takvi dočekuju početak nove školske godine.
Roditelji kažu da nadležne institucije obiju država nije briga za njih i njihovu djecu koja će do škole putovati kilometrima, umjesto da im se dopusti prelazak granice u Gabela Polju, od kojega je škola udaljena doslovno pet minuta. Preko Doljana bi tako trebali ići i školski autobusi, što će dodatno opteretiti taj međunarodni granični prijelaz.

“Jedna odluka i Gabela polje bi se moglo otvoriti. Ma, ne moraju se predstavnici Hrvatske i BiH ni sastajati. Sve se može riješiti telefonski”, govore ogorčeni stanovnici u granicu, kojima je korona okrenula život naopako.

Iako je sve glasnije negodovanje na terenu, granični prijelaz Gabela Polje ipak će za otvaranje morati pričekati sastanak Mješovitog državnog povjerenstva za granice, koje bi trebalo donijeti odluku o njegovom otvaranju.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se