Blaga kaznena politika stimulira korupciju

IZVORAvaz.ba

Ministarstvo pravde BiH pripremilo je ovu informaciju na osnovu podataka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, a ona obiluje nizom podataka o predmetima iz pravosudnih institucija na državnom i entitetskom nivou, kao i u Distriktu Brčko.

Teška djela

Najviše pažnje u tom materijalu već dostavljenom državnim poslanicima Predstavničkog doma posvećeno je broju riješenih i neriješenih predmeta iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije.

Prema analizama koje je radio VSTV, a koje se odnose na izrečene kaznene mjere za ova krivična djela, u informaciji je navedeno da sudovi u BiH uglavnom izriču minimalne kazne ili čak i ispod minimuma u odnosu na one koje propisuje zakon.

Kada su u pitanju presude za korupciju, u informaciji je navedeno da je pred sudovima u BiH od 2013. do 2015. godine, od 125 osoba za koje je izrečena kazna zatvora, čak njih 79  osuđeno na zatvorsku kaznu ispod zakonskog minimuma, za njih 19 izrečena je minimalna kazna, a 27 njih osuđeno je na kaznu iznad minimalne.

Za čak 401 osobu za nedjelo korupcije izrečena je tek uvjetna kazna, iako su analize pokazale da je među osuđenicima za korupciju najviše onih koji su zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja te napravili pronevjere u službi.

Finansiranje terorizma

A sva četiri krivična zakona koja su u primjeni u sudovima na svim nivoima za ova krivična djela propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a u ovisnosti o tome kolika je imovinska korist pribavljena nekim djelom, može biti izrečena kazna zatvora i do deset godina.

– Ovakva kaznena politika ne samo da ne može donijeti značajne rezultate na polju borbe protiv korupcije nego čak djeluje stimulativno na počinioce krivičnih djela – ocijenjeno je u informaciji.

Što se tiče presuda za organizirani kriminal, premda se u te predmete ubrajaju teška djela poput trgovine drogama, nedozvoljenog držanja i prometa oružjem, a evidentiran je i jedan slučaj finansiranja terorističkih aktivnosti, i u tim slučajevima izriču se mahom minimalne kazne.

– Iako je zakonodavac snažno osudio krivična djela organiziranog kriminala, izražavajući taj stav kroz predviđanje prilično oštrih kazni za počinioce takvih delikata, sudovi nisu koristili represiju koju im je zakonodavac stavio na dispoziciju – navedeno je u informaciji.

Bez značajnijih rezultata

U posljednje tri godine, navodi se u informaciji, Sud BiH od 113 presuđenih osoba za organizirani kriminal osudio je njih 19 na kaznu zatvora iznad tri godine, 51 osobu do tri godine, a za 32 je izrečena uvjetna osuda. I ovi podaci, navodi se u informaciji, potvrđuju da ovakva kaznena politika u BiH ne može donijeti značajne rezultate na polju borbe protiv organiziranog kriminala.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se