5.2 C
Bihać
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021

Borelj: Ne smeta da neko bude Hrvat, Srbin ili Bošnjak, a istovremeno Bosanac i Hercegovac i Evropljanin

IZVORavaz.ba

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borell), u razgovoru za “Nezavisne novine” i portal Politički.ba kazao je, između ostalog, da Evropska unija ne može sebi priuštiti da BiH bude propala država te da je u interesu EU da pomogne BiH.

– Mi pružamo podršku svojim susjedima ne zato što smo baš velikodušni, što imamo veliko srce. Mislim, mi imamo veliko srce! Ali, pored toga, treba nam susjedstvo koje je izvor stabilnosti i partnerstva – rekao je Borelj.Govorio je i o BiH kao vrlo složenoj državi, odnosno zajednici različitih identiteta.

– Bosna i Hercegovina jeste vrlo složena država. Ona je zajednica različitih, pa ne mogu reći nacionalnosti, jer je to “nacionalno” uvijek s nekim negativnim prizvukom. Reći ću da je to država s različitim identitetima… i u EU na to gledamo iz perspektive lokalnih zajednica i građanstva radije nego nekog nacionalnog identiteta. Imate dosta stvari koje treba da prevaziđete. Naravno da identitet treba čuvati, ali on je pluralna kategorija – rekao je Borelj.

Zatim je pojasnio:

– Ja sam Katalonac, Španac, Evropljanin. Sve su to moji identiteti. I oni nisu međusobno suprotstavljeni. Nema tu ništa sporno. Identitet može imati više slojeva. Ljudska bića su odraz kompleksne realnosti. Što duže živite, sve je kompleksnije. I to nisu identiteti koji su međusobno suprotstavljeni. Ne smeta da budem Katalonac, Španac, Evropljanin. Isto kao što ne smeta da neko bude Hrvat, Srbin ili Bošnjak, a istovremeno Bosanac i Hercegovac i Evropljanin. I to je nešto što je tajna Evrope. Evropa ne poništava nikakav identitet. On jeste važan nama kao ljudskim bićima, ali može postati i opasno oružje ako gurate identitet do svojih limita i mislite da je to nespojivo s nečim drugim. Onda to postane istinska prijetnja – kazao je Borelj.

Ponudio je i odgovor na vlastito pitanje šta je uopće indentitet.- Ima odlična knjiga Amina Malufa o “ubilačkim identitetima”. Identitet se može zloupotrijebiti, a je li tvoj identitet prijetnja mome ili obratno? Ali, možete imati mnogo identiteta. Zamislite da su Francuzi i Nijemci ubijali jedni druge stoljećima, dovodili su se do istrebljenja, učestvovali na suprotstavljenim stranama u najmanje dva globalna sukoba. Možete li danas zamisliti rat između te dvije države? Ja ne mogu – kazao je Borelj.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se