Bosanska Krupa: 20 učenika odlučilo je prekinuti obrazovanje usred školske godine

Sve više srednjoškolaca napušta školske klupe. Samo na području Bosanske Krupe u posljednje vrijeme čak 20 učenika odlučilo je prekinuti obrazovanje usred školske godine.

U nevladinom sektoru ističu da je napuštanje školovanja već postalo običaj i tokom osnovnog obrazovanja. Ističu da razlozi tome mahom leže u traganju „za boljim sutra“, odnosno odlasku cijelih porodica u inozemstvo, ali dijelom i u neimaštini.

Trbuhom za kruhom

– Odoše ljudi vani trbuhom za kruhom. To se dešava usred školovanja, jer roditelji dobiju vizu i odmah napuštaju zavičaj. Ne gleda se na to da će djeca možda izgubiti godinu. Znam za oko 20 srednjoškolaca ispisanih ove godine samo u Bosanskoj Krupi. To je cijelo jedno odjeljenje – ističe Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Dodaje da je takvih slučajeva najviše u Posavskom kantonu, a čak je i kolega sindikalista iz Posavine Perica Vuković nedavno napustio BiH i odveo porodicu.

Vedrana Živković iz Asocijacije srednjoškolaca u BiH za područje Orašja ističe da se u drugom polugodištu iz njene škole, medicinske, ispisalo pet-šest učenika.

– U Orašju je povećan taj trend. Ovdje je perspektiva neizvjesna, naročito za mlade. I moji roditelji su otišli. Ja sam ipak ostala da završim školu – dodala je.

Osim zbog odlaska iz BiH, djeca škole napuštaju i zbog neimaštine, posebno u manjim sredinama.

Selma Turkić iz mostarskog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH ističe da je i u Mostaru bilo slučajeva odustajanja od srednjoškolskog obrazovanja.

– Neki napuštaju školu zbog loših ocjena ili zbog loše materijalne situacije. Ja bih im poručila da ne odustaju. Mogu se priključiti lokalnim timovima naše asocijacije i možemo se međusobno pomoći – dodala je Turkić.

Ministarstva bez informacija

S druge strane, institucije o ovom, nažalost, nemaju precizne informacije. Na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH postavljeno je pitanje Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH o povećanju trenda napuštanja školovanja.

Ministrica Elvira Dilberović kazala nam je da nemaju informacije o ispisu učenika, koje kantoni trebaju dostaviti, i da o tome nije bilo govora ni na posljednjoj sjednici Koordinacije ministara obrazovanja u FBiH. Rašid Hadžović, resorni ministar u HNK, ističe da će informacije o broju ispisanih učenika imati tek na kraju školske godine.

Manje i upisanih

Prema podacima Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, u proteklih pet godina smanjen je broj upisanih srednjoškolaca za čak 27 posto ili 30.664 učenika.

Manji je broj upisanih u svim kantonima, a najviše u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Bosanskopodrinjskom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se