Bosanska Krupa: Karanović obnovio mozaik na spomeniku žrtvama fašizma

Škola slikarstva

Njih dvadesetak iz BiH i zemalja regije predvodili su Branimir Karanović, Boris Čistopoljski, Dragan Novaković, Selma Đulizarović-Karanović i Melis Mašić, a slikali su Unu, Krušnicu, mlinove, munare i crkvene tornjeve u gradskom središtu udaljene jedne od drugih jedva stotinjak metara.

U okviru kolonije profesor Branimir Karanović obnovio je mozaik na spomeniku žrtvama fašizma u Bosanskoj Krupi, koji je znatno oštećen u proteklom ratu.

– Ova, 48. kolonija potvrdila je njeno gotovo pola stoljeća trajanje. Potvrdila je njen osnovni cilj – okupljanje afirmiranih umjetnika, stvaranje galerije i likovno obrazovanje talenata u okviru Ljetne škole slikarstva. Ove godine polaznici su bili srednjoškolci i studenti s likovnih akademija u Sarajevu, Banjoj Luci, Novom Sadu i Beogradu – kazao je Salih Suljanović, organizator kolonije.

Predstavljen projekt

Na završnici je priređena izložba radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji „Krušnica“ i predstavljen je projekt obilježavanja pola stoljeća djelovanja ove kolonije, jedne od najstarijih u regiji.

Sjećanje na Karanovića

U galerijskom prostoru, u kojem je smješteno više od 800 slika nastalih na koloniji, otkrivena je spomen-bista Bošku Karanoviću, jednom od osnivača kolonije. Ona je postavljena u prostoru Zavičajne zbirke Boška Karanovića, koju je darivao koloniji „Krušnica“ i koja je proglašena nacionalnim dobrom BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se