“Bosanska piramida Sunca” slavi 11. rođendan| Osmanagić: Da imamo pravu promociju, Visoko bi godišnje posjećivalo pola miliona ljudi!

IZVORavaz.ba

Javnost u BiH je podijeljena, skeptična, ali većina se slaže u jednom – u Visokom je pronađeno nešto neobično. Svjetski mediji godinama pišu o fenomenu, a Semir Osmanagić, osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca”, spominje alternativnu historiju.

Govori da će se stoljećima stare knjige morati mijenjati, neki mu vjeruju, a neki ne. Ipak, svi su zaintrigirani kao što je bio slučaj i sa Međugorjem. Kontaktirali smo dr. Osmanagića. Podsjetili smo ga da je prošlo čak 11 godina od početka istraživanja što nam je on nakon kratkog razmišljanja, sa zadovoljstvom potvrdio. – Da, sredinom aprila 2006. godine sve je krenulo. Istina, ja sam još 2005., kao fizičko lice, vršio preliminarna istraživanja, ali sve je službeno počelo godinu dana kasnije – započeo je Osmanagić. Na početku su imali veliku podršku javnosti.

Ipak, vremenom se skepticizam u BiH počeo širiti, odrazio se na kulturu i politiku, tako da su i investicije izostale. Već 2008. godine zabilježen je osjetan pad posjeta, ali pioniri arheologije i geologije u BiH nisu željeli odustati. – Brojni problemi nas nisu demotivirali. Nastavili smo još jače raditi tako da smo uspjeli napraviti ogromne pomake od te 2008. godine. Tada je park posjetilo cca. 10.000 turista, a 2016. godine stiglo ih je čak 50.000. Ti podaci dovoljno govore – priča nam Osmanagić.

Osmanagić naglašava da od 2010. godine nisu dobili nikavu pomoć od države tako da su primorani na samofinansiranje. – Visoko cvjeta zbog piramida. Sada National Geographic i Discovery ne snimaju emisije isključivo o piramidama u Egiptu, nego i o onim u BiH i to je zaista veliko.

Politika i kultura nas ignoriraju, ali turisti stalno pristižu. Nastavit ćemo rasti bez obzira na sve – uvjeren je Osmanagić. Cijela dolina Arheološkog parka “Bosanska piramida Sunca” ima površinu od nekoliko desetina kvadratnih kilometara. Neograničen potencijal skoro nikako nije iskorišten, a Osmanagić napominje da svjetski eksperti za energetske fenomene sve češće dolaze u BiH.

– Mnogi nisu svjesni kakav potencijal imamo. Na Stonehenge recimo, zbog nedostatka prostora, ulaze grupe od nekoliko desetaka turista. Mi imamo kapacitete da u parku u svakom trenutku boravi više stotina turista – pojasnio je Osmanagić.

Pored svega toga, bh. piramide su postale tema o kojoj se raspravalja na poznatim svjetskim univerzitetima. – Stalno smo u kontaktu s kolegama u svijetu. Stalno dobijamo informacije da studenti u Evropi, ali i širom svijeta prave magistarske i doktorske radove upravo o bosanskim piramidama.

Zbog toga smo ponosni  – istakao je Osmanagić. Osmanagić je uvjeren da bi malo bolji tretman od strane države mnogo donio bh. turizmu. – Da imamo pravu promociju, piramide bi godišnje posjećivalo pola miliona ljudi! Ne zaboravimo da BiH ima i Međugorje. Jednostavno, nema se sluha za takve stvari. Za 20, 30 godina svi će pratiti naše korake – zaključio je Osmanagić u razgovoru za Avaz.ba.

Ogroman skepticizam u BiH postoji, ali kako kažu u narodu, gdje ima dima ima vatre. Ko ne riskira, taj ni ne profitira – još je jedna od formulacija koja se u bh. svakodnevnici stalno koristi. Možda bi i se i u politici trebali češće voditi narodnim izrekama.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se