Bosić: Pričamo o kreditu MMF-a, a ne znamo ko je pokrao 800 miliona KM

IZVORklix.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mladen Bosić rekao je da postojanje PIC-a govori da BiH nije uspjela da uspostavi sve sve funkcije i da međunarodna zajednica još uvijek donosi odluke koje dokazuju da BiH nije u punom kapacitetu suverena država.

“Glavni problem je ekonomija i stanje ekonomije oslikava čitavo društvo, a stanje u ekonomiji je takvo da postoji nekakav rast GDP-a, ali po takvom rastu je jasno da se mi još dugi niz godina nećemo izvući iz siromaštva”, rekao je Bosić.

Podsjetio je da 2016. godine zabilježen najniži nivo stranih ulaganja u našu zemlju i da to jasno govori o političkim problemima koji onemogućavaju razvoj. Kako kaže, veliki problem je nepostojanje pravne države.

“Vidjet ćemo iduće sedmice, 14. juna, da li postoji politička volja u PSBiH da zajedno donesemo neke odluke i zakone koje mogu promijeniti situaciju u pravosuđu i koje mogu otkočiti procese borbe protiv kriminala i korupcije. O kakvom kreditu MMF-a mi pričamo ako ostaje neriješeno ko je i na koji način pokrao 800 miliona KM iz Fabrike Glinica u Zvorniku ili propast dvije banke”, kazao je Bosić.

Bosić smatra da je OHR završio svoju misiju ističući da je visoki predstavnik Valentin Inzko kazao danas da slijedi dalje smanjivanje “stuffa” u OHR-u.

“Sasvim je evidentno da je OHR na odlasku iz BiH. To bi bila dobra vijest kada bi bila povezana sa stvarnim napretkom”, rekao je Bosić.

Džaferović je rekao da on smatra kako BiH treba da pristupi izmjenama Izbornog zakona BiH kojim će se implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava i odluka Ustavnog suda BiH.

“To se može uraditi na modelu kojeg je ranije započeo evropski komesar File kada je riječ o odluci Evropskog suda za ljudska prava. Ako govorimo o odluci Ustavnog suda BiH to je moguće uraditi na način da će se u Izborni zakon BiH prepisati odredba iz Ustava FBiH koja govori o izboru najmanje jednog delegata iz svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda iz svakog kantona ukoliko je takav delegat izabran”, rekao je Džaferović.

Istakao je da je neprihvatljivo uslovljvati održavanje Općih izbora 2018. godine i implementaciju rezultata izbora eventualnim izmjenama Izbornog zakona BiH jer se izbori moraju održati 2018. godine. On se dotakao i povećanja akciza na naftu podvlačeći kako je riječ o gorkoj piluli koja se mora popiti kako bi se osigurao ekonomski razvoj u BiH.

Kako kaže, ambasadorima PIC-a ponovio je svoj raniji stav u vezi s finansiranjem RTV sistema, odnosno da treba ići hitno kroz izmjene zakona ili zaključivanje ugovora menadžmenta i Upravnog odbora RTV sistema sa privrednim subjektima koji se bave distribucijom električne energije.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Borjana Krišta kazala je da je sa članovima PIC-a razgovarano o stanju u BiH. Ona je rekla da u ovom trenutku nema političke volje da se napravi iskorak u nekim stvarima koje su najnužnije te da je to razlog nepostojanja parlamentarne većine u Zastupničkom domu PSBiH.

“Prioritet je izmjena Izbornog zakona BiH koja je potrebna ne zbog objave izbora već zbog implementacije izbornih rezultata. Molim sve medije da budu iskreni prema građanima i da ne govore o blokadama. Niko od nas ne iznosi stav da se izbori neće održati i ne mogu. Ipak činjenica je da se ne mogu implementirati”, rekla je Krišto.

Istakla je da ne vidi nijedan razlog da se prijedlog HNS-a ne podrži. Kako kaže, ambasadorima PIC-a kazala je da su prioritet i reformski zakoni poput seta zakona o povećanju akciza te da ti zakoni nisu usvojeni zbog stranaka iz RS-a koje su dio parlamentarne većine u BiH.

“Zalažemo se za reformu pravosuđa i donošenje zakona o javnom RTV sistemu. Vrijeme pred nama trebamo iskoristit za iskren pristup i snažnu političku polju. Vjerujem da će današnji sastanak potaknuti mnoge da krenemo sa nužnim reformama”, rekla je Krišto.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se