22.2 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Bošnjaci u Srebrenici bojkotuju izbore

Uprkos ranijim najavama da će odluka biti donesena u naredna dva dana, grupa stranaka okupljenih u koaliciju “Moja adresa: Srebrenica” danas je odlučila da bojkotuje predstojeće ponovljene lokalne izbore u Srebrenici.

– Nismo više željeli da držimo ljude u neizvjesnosti. glavni razlog za to je što CIK nije poništio glasanje putem pošte. Jedna trećina Bošnjaka iz Srebrenice živi u dijaspori i glasa putem pošte. S obzirom da nisu poništeni i ovi glasovi, mi bi ušli u izbornu treku sa – 1.000 glasova, jer nije omogućeno svim Bošnjacima iz Srebrenice, koji žive u dijaspori i koji su se prijavili za glasanje i da ostvare ovo svoje pravo. To bi bila unaprijed izgubljen a bitka, ali ne našom krivicom, kazao je za Oslobođenje šeg izbornog štaba koalicije “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović.

Prema njegovim riječima odluku o bojkotu su jednoglasno donijele sve stranke i svi kandidati ove koalicije. Međutim, imena kandidata ove koalicije će ostati na glasačkim listićima.

– Bošnjaci iz Srebrenice neće glasati. Nas ovdje nema puno i svi se međusobno znamo. Svi smo u nekoj od stranaka, tako da ćemo svi ispoštovati ovu odluku, dodao je Ahmetović.

Tvrdi kako bi jedino pošteno rješenje bilo da CIK u potpunosti poništi izborw u Srebrenici, na svim biračkim mjestima, uključujući i glasanje putem pošte, te da raspiše nove izbore.

Ahmetović je kazao i kako je telefonski razgovarao sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem, te da će se sa njim sastati u naredna dva do tri dana, kako bi diskutovali o učešću SDP-a na izborima u Srebrenici, s onzirom da ta stranka nije članicw ove koalicije.

Ponovljeni lokalni izbori u Srebrenici su zakazani za 21. februar.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se