Britanski naučnici stvaraju ”pametni zavoj”

IZVORavaz.ba

Naučnici tvrde kako će uz ovaj “pametni zavoj” biti moguće brže primijeniti optimalnu terapiju za svakog pojedinačnog pacijenta. Zavoj će ljekarima podatke dostavljati WI-FI (bežičnom) internet vezom, a omogućit će i praćenje tjelesne aktivnosti pacijenata.

U razvoju zavoja je korištena nanotehnologija koja je ključna za efikasno praćenje zacijeljivanja rane uz pomoć minijaturnih senzora.

– Taj inteligentni zavoj koristi nano-tehnologiju da osjeti stanje rane u bilo koje vrijeme. Povezao bi tu ranu sa 5G infrastrukturom, a ta infrastruktura, kroz vaš telefon, će također znati stvari o vama gdje ste, koliko ste aktivni u bilo koje doba. Kada iskombinuje sve te podatke, ljekar zna kako se ponaša određena rana u određeno vrijeme i može iskrojiti protokol tretmana za svaku osobu i ranu – izjavio je Marc Clement, profesor i predsjednik Instituta Životnih Nauka (ILS).

Mediji su još 2003. godine prenosili kako je ekipa naučnika iz Portlanda u Oregonu na tragu zavoja čiji su sastojci oklopi račića i ocat, a koji teško krvarenje zaustavlja za nekoliko minuta.

Oni su tražili rješenje za stari problem kako ranjene vojnike na ratištu spasiti od totalnog krvarenja, te su slučajno otkrili kombinaciju iz kuhinje koju su pomoću visoke tehnologije pretvorii u super ljepljivi zavoj spreman za upotrebu. Trebalo je godinu dana testiranja različitih supstanci  i nekih neortodoksnih da bi ekipa naučnika izabrala hitozan, protein koji se prirodno nalazi u mesu morskog račića.

Navodno se jedan od istraživača, Rui-Qing Qian, sjetio otkrića iz 50-tih godina da sastojak oklopa morskog račića u dodiru s crvenim krvnim zrncima uzrokoje njihovo grušanje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se