Britanski vojnici stigli u Sarajevo u okviru vježbe “Brzi odgovor 2018.”

Vježbom “Brzi odgovor 2018” će se uvježbavati sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i za pružanje podrške domaćim vlastima, organima za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

U ovoj međunarodnoj vježbi učestvuju Višenacionalni bataljon EUFOR-a, elementi rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu, koji dolazi sa Kosova da bi podržao ovu vježbu. Vježba će se održati na teritoriji Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta u jednakoj mjeri.

Ove Rezervne snage će također iskoristiti priliku da nakon vježbe učestvuju u aktivnostima kombinirane obuke sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Vojnici koji danas stižu su iz Čete C (Čarli) 3. bataljona Padobranskog puka, poznatiji po imenu “The Paras” (padobranci).

Ovih dana njihova oprema stiže na Međunarodni aerodrom Sarajevo letjelicom “Antonov 124”, jednom od najvećih transportnih letjelica na svijetu. Ona doprema veći broj vozila Land Rover, nekoliko velikih kamiona i ostalu opremu koja će ovim vojnicima biti potrebna tokom vježbe.

“EUFOR je veoma zahvalan svojim prijateljima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na ovoj saradnji s obzirom da primaju ovu letjelicu u ovom periodu u kom imaju mnogo posla. Njihov profesionalizam i posvećenost značajan su doprinos uspjehu ove vježbe”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se