14.6 C
Bihać
Srijeda, 28 Oktobra, 2020

Broj narkomana u BiH povećan za 10 puta u usporedbi s predratnim godinama

IZVORavaz.ba

Borba za spas

Dvojica bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nalaze se, 22 godine nakon rata, na odvikavanju od upotrebe narkotičkih sredstava. Drogu su počeli konzumirati tokom rata jer “život nije vrijedio ništa”, ali i zbog mržnje koja se pojavila prema drugoj strani.

– Droga je bila idealan okidač za ljude da prebrode neku psihološku krizu koja je nastala u ratu – kaže Mario, bivši pripadnik HVO-a.

Narkotička sredstva tokom ratnih dejstava su se nabavljala na razne načine, od “trebovanja vojske” preko medicinskih saniteta ili švercom. Koristili su se “trava”, heroin kad ga je bilo, “artani”, “trodoni”, “heptanoni”, morfin, ili, pak, drugi opijati koji imaju slično dejstvo kao heroin.

Uz demobilisane borce, koji su postali visokotraumatizovani ovisnici, zavode za liječenje ovisnosti nerijetko posjećuju i njihova djeca, jer su odrastala u nestabilnoj porodičnoj sredini. Uz njih, narkotičkim sredstvima su podložna i djeca čiji su roditelji ranjeni ili nestali tokom ratnih dejstava.

Poruka registrovanih narkomana mladima je da ne probaju drogu, jer ako im se svidi, predstoji im teška borba da se spase.

Život – marka ili metak

Prije 90-ih godina, na području Bosne i Hercegovine je bilo registrovano gotovo 1.500 korisnika droga. Mario nije tada koristio drogu, ali počinje tokom rata jer, kako kaže, bilo ga je strah.

– Manje sam mislio glavom, svejedno mi je bilo da li će me pogoditi metak ili granata. Život se u ratu nije cijenio, život je bio marka ili jedan metak. Tako je vladalo ovdje gdje sam ja ratovao, oko Mostara i u istočnoj Hercegovini. Bilo je svejedno da li si se nadrogirao ili ne – priča Mario, koji je 18 godina konzumirao različite narkotike.

Tokom ratnih dana, pojašnjava, kao vojnik je pisao “kilogram ‘trave’” pod “trebovanje”. Drogu je nastavio konzumirati i godinama nakon rata. Danas se nalazi na liječenju od droge u Udruzi “Milosrdni otac” u Međugorju.

Bivši pripadnik ABiH, koji se liječi u Zavodu za bolesti ovisnosti u Kantonu Sarajevo, drogu je prvi put probao u ratu. Zarobljen je i odveden u logor “Kod Sonje” u Vogošći, gdje je premlaćivan i odvođen u “živi štit”.

– Kad sam se vratio iz zarobljeništva, osjećao sam još veću mržnju. Postao sam ovisnik o ‘travi’, tabletama, alkoholu” – kaže ovaj Sarajlija, navodeći da je tri godine nakon rata počeo uzimati heroin, vjerovatno zbog ratnih trauma.

Uzimanje heroina u njegovom slučaju traje već 19 godina, kako objašnjava, uz kratke apstinencije, kada ga je zamjenjivao drugim supstancama.

Heroin je s 14 godina, prije ratnih dešavanja, počeo uzimati N.A. Nastavlja se drogirati i u ratu. Kako kaže, razlog su katastrofični događaji, pogibija oca i prijatelja.

– Dolazili smo na razne načine do droge, i preko ljekara i medicinskih radnika. Išli smo do Zenice po ‘heptanon’, ‘travu’, ‘tramadol’” – priča N.A.

“Artani” i “trodoni”

Džemal Murga, penzionisani inspektor iz Odjela za suzbijanje narkokriminala u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), prisjeća se kako je neposredno nakon ratnih dejstava otišao u Nišiće (općina Ilijaš), gdje je bila ambulanta Vojske Republike Srpske (VRS). Prema njegovim riječima, našao je ambalažu od opijata koji imaju isto dejstvo kao heroin.

Prema Murginom sjećanju, komandanat diverzanata u Varešu mu je 1994. godine rekao da svi izuzev njega uzmaju “artane” i “trodone”.

– Švercalo se u Sarajevu medicinskim narkoticima. U Hrasnici smo pronašli ogromnu količinu analgetika s kodeinom. Ovisnik nam se povjerio da kroz tunel iz Hrasnice donose ‘lorcet’, koji u sebi sadrži kodein, a koji ima isto dejstvo kao heroin – kaže Murga.

Prema njegovim riječima, vojska je najviše zloupotrebljavala morfin, jer ga je bilo u ogromnim količinama.

Nermana Mehić-Basara, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, napominje da su vojni saniteti dobijali puno narkotičkih analgetika, koji su se kasnije zloupotrebljavali.

– Pričali su mi naši pacijenti da su im starješine i zdravstveni radnici iz saniteta davali sredstva za smirenje, u najboljoj namjeri, da im pomognu da se rasterete – kaže Mehić-Basara.

Nakon što su uvidjeli da nemaju straha, kako objašnjava, vojnici su to sve češće uzimali, i poslije rata neki su ispoljavali simptome ovisnosti.

Nera Zivlak-Radulović, načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, navodi da su kod teških traumatskih iskustava iz rata u podlozi uočeni teški oblici ovisnosti.

– Ponekad smo dobijali informacije da je kod osoba koje su teško ranjene, uzimanjem narkotičkih analgetika došlo do razvoja zavisnosti – kaže Zivlak-Radulović.

U zavodima se počinju liječiti i djeca demobilisanih boraca jer su u najosjetljivijoj dobi svog života rasla u nestabilnoj porodičnoj sredini.

“Traumatizirane osobe truju svoju porodicu svojim teškim simptomima. Nerijetko su vrlo agresivni, skloni da istuku ženu, djecu… Djeca rastu u takozvanoj morbidnoj porodičnoj klimi. Imaju pogrešan model za identifikaciju”, pojašnjava Mehić-Besara.

Vršnjačko nasilje

Anđa Anđelić, koordinatorica Centra za odvikavanje od ovisnosti “Marjanovac” u blizini Banje Luke, smatra i da je mijenjanje sredina izazvalo kod mladih osjećaj nepripadanja i diskriminacije te vršnjačko nasilje.

– Bili su pogodna populacija za ‘novačenje’ u svijet droge jer su konačno našli nekoga tko ih treba, pa makar i za svoje prljave igre s drogom i oko nje – kaže Anđelić.

Oni koji se liječe od posljedica upotrebe narkotičkih sredstava ističu da su u teškoj borbi.

– Imam prijatelja koji su probali, ali im se nije svidjelo i nisu išli dalje. Meni se svidjelo… – kaže Mario, izražavajući strah da će se svidjeti i nekim mladim osobama i onda će krenuti njegovim putem.

Zbog toga, smatra Mario, mladi ne trebaju probati drogu, već učiti koliko je to štetno i za njihov i život njihove porodice, a ujedno imaju sreću da žive u miru.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Migranti skriveni u kamionu snimali svoj ilegalni prelazak (FOTO-VIDEO)

Na društvenim mrežama se pojavio snimak grupe migranata skrivenih ispod cerade kamiona. Na snimku se vidi nekoliko migranata koji, ležeći na materijalima koje kamion prevozi,...

Pod prijetnjom prinudnog dovođenja, Halid Muslimović se pojavio u...

Pod prijetnjom da bi ga mogla uhapsiti Sudska policija, pjevač Halid Muslimović se danas ipak pojavio u sudnici Osnovnog suda u Banjoj Luci u...

Empire State Building sinoć bio osvijetljen u bojama Bosne...

Povodom 17. bosanskohercegovačkog filmskog festivala svjetski poznati neboder u New Yorku Empire State Building sinoć je bio osvijetljen u bojama zastave Bosne i Hercegovine. Fotografiju...

Najnovije

Migranti skriveni u kamionu snimali svoj ilegalni prelazak (FOTO-VIDEO)

Na društvenim mrežama se pojavio snimak grupe migranata skrivenih ispod cerade kamiona. Na snimku se vidi nekoliko migranata koji, ležeći na materijalima koje kamion prevozi,...

U Bihaću održana naučna konferencija o migracijama u savremenom dobu

U Bihaću je u subotu, 24.10.2020. godine, održana naučna konferencija sa međunarodnim učešćem na temu „Migracije u savremenom dobu – uzroci i posljedice“. Cilj Konferencije...

Prekid u isporuci električne energije za Cazin i Bihać

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać obaviještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnim jedinicama...

U USK 40 novozaraženih koronavirusom: 23 osobe iz Bihaća, iz Cazina 5

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo USK u protekla 24 sata novozaraženo je 40 osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo USK u protekla 24...

Uredni nalazi djevojčice Dalal Omerović

“Dragi naši da se malo javimo. Dalal je imala kontrolu 15.10 u Essenu, i nalazi su svi hvala Bogu uredu.”. Prema ovoj zadnjoj objavi na...

Ninu Badrić uznemiravao muškarac, dolazio ispred stana, zbog nje je išao i na Hvar

Pjevačicu Ninu Badrić jedan muškarac učestalo je uznemiravao želeći s njom ostvariti prisniji odnos. Muškarac tu nije stao i otišao je toliko daleko da se...

U Sanskom Mostu počinje 14. međunarodna konferencija osoba s invaliditetom

U radu konferencije će, pored predstavnika domaćih, sudjelovati i predstavnici udruženja iz drugih država. U Sanskom Mostu danas počinje dvodnevna 14. Međunarodna konferencija o statusu...

Pjanić prvi put nakon odlaska igra protiv Juventusa, s Messijem napada tim bez Ronalda

Utakmicama u grupama E, F, G i H će biti kompletirano 2. kolo grupne faze najelitnijeg nogometnog takmičanja u Evropi - Lige prvaka, a...
58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se