Brže do građevinske dozvole u USK: Izmjene i dopune zakona o prostornom uređenju i građenju

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, pristupilo je izradi Prednacrta Zakona izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju („Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona“, broj: 12/13 i 03/16).

Kako je istakao ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Jasmin Burnić, ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša treba da bude u službi građana Unsko-sanskog kantona te će izmjenama istog zakona građani i lakše doći do urednih papira kad je u pitanju oblast građenja.

 Naime, zbog donošenja novih, posebnih zakonskih propisa, Ministarstvo je odlučilo da tokom tekuće godine izvrši izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju, radi njegovog usklađivanja sa odredbama posebnih propisa, posebno odredbama Zakona o stvarnim pravima FBiH i Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH.

 Navedenim izmjenama i dopunama previđeno je skraćivanje rokova izdavanja akata o građenju, prevashodno urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje.

Također, Ministarstvo je na web stranicama Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša mgpuzo.org i Vlade Unsko-sanskog kantona vladausk.ba objavilo i javni poziv kojim je pozvalo sve zainteresovane pravne i fizičke osobe da dostave svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na tekst Prednacrta Zakona, kako bi se došlo do što kvalitetnijih pravnih rješenja samog Zakona.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se