Budžet USK u suficitu, a dugovanja nikad veća!

Teško stanje u kantonu, stalne krize među vladajućim strukturama, besmislene smjene ministara, sve dublja ekonomska kriza i potpun izostanak konkretnih radnih rezultata aktuelnog premijera, teme su danas održane press konferencije u KO A SDA.

„Ovih smo dana mogli svjedočiti da se premijer Rošić hvali suficitom u budžetu od 2 miliona maraka. S druge strane, stanje u kantonu je svaki dan očigledno sve teže pa je možda premijer mislio na svoj kućni suficit. Jer kako drugačije objasniti da postoji takav suficit, a  još uvijek nisu isplaćeni poticaji poljoprivrednim proizvođačima, iako je proljetna sjetva gotovo već završena?“, rekao je Admir Hadžipašić, zastupnik u Skupštini USK. On je dodao da aktuelna Vlada nije znala naći niti jedno rješenje za probleme poljoprivrednih proizvođača u USK o čemu svjedoče tone uništenog kornišona, položaj malinara i pad u proizvodnji mlijeka.

Da je stanje u poljoprivredni alarmantno potvrdio je i zastupnik u PS Federacije BiH Ismet Kurić. Po njegovim riječima, neshvatljivo je da federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić ni za tri godine nije našao vremena da se sastane s našim poljoprivrednicima i sasluša njihove probleme i stavove. –„I kada znamo da nema dovoljno novca to nije razlog da izostane saradnja u kojoj bi ministar u najmanju ruku trebao sjesti s poljoprivrednicima i zajedno uraditi pravilnik o poticajima, informisati se iz prve ruke kako ti ljudi rade i s kojim se problemima susreću“, rekao je.

Po riječima federalnog zastupnika Mirsada Topčagića, resorni ministar je ukinuo dvije najznačajnije stavke poljoprivrednicima, a to su izvozni poticaji i kapitalne investicije. Kako je istaknuto i tematska sjednica Federalnog parlamenta, koja je zakazana za 17.maj, kao da se krije od javnosti, iako bi poljoprivredni proizvođači trebali biti znati sve o njoj.

Iz zvaničnih podataka o radu Komisije za koncesije, jasno je da se 60% prirodnih resursa USK nelegalno troši, kazao je zastupnik u Skupštini USK Rasim Pajić.

–„Dok koncesionari nemaju odgovarajuću dokumentaciju, ministarstva nedopustivo sporo rješavaju njihove predmete. Za rezultat imamo da je ovo najlošije uređena oblast pa ukupan dug za koncesije sada iznosi 2 miliona maraka, a uvođenjem reda u ovu oblast godišnje bi se u USK ostvario prihod od 5 miliona maraka“, naglasio je.

U ovih godinu dana od izbora Rošićeve Vlade nismo dobili ni jedan konkretan prijedlog za rješavanje problema iz niti jedne oblasti. Jedino konkretno što se dešava jesu prijedlozi za smjene ministara, istaknuto je na današnjoj press konferenciji A SDA Unsko- sanskog kantona.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se