33.5 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Burna noć u Cazinu, pune ruke posla za dežurne službe

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od -2°C, dok vodostaj Mutnice iznosi 0,85 metara.

Policijska stanica Cazin je imala osam intervencija u protekla 24 sata. U Ćoralićima je došlo do uznemiravanja i upućivanja prijetnji putem SMS poruka, a isti takav slučaj zabilježen je i u Ulici veterana rata. Na Rajaku, Jušići, evidentirano je upućivanje prijetnji i nepristojno i drsko ponašanje. Došlo je i do kršenja Naredbe o ograničenom kretanju u vremenskom periodu 23:00-05:00 sati u Ulici žrtava Domovinskog rata.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, u nesreći na lokalnom putu u Stijeni učestvovalo je 1 m/v u kojoj niko nije povrijeđen. Još jedna nesreća zabilježena je u Stijeni na R402, u kojoj su učestvovala 2 m/v, a pričinjena je samo materijalna šteta na vozilima. Na parking prostoru TC “Bingo” na Ćupriji također nezgoda sa jednim učesnikom, nema povrijeđenih lica, dok je na R403b, naselje Tržac, 1 m/v, udarilo u divlju životinju.

Vatrogasna jedinica je imala dvije intervencije: gašenje požara niskog raslinja na Klisi i u Baščama.

Upozoravamo građane da je počeo kritičan period za izbijanje požara na otvorenim prostorima prilikom čišćenja parcela izazvanih paljenjem korova i suhog raslinja te pozivamo na dodatan oprez prilikom obavljanja spomenutih poslova. S tim u vezi Civilna zaštita je, u periodu povećane požarne opasnosti, pojačala i mjere osmatranja loženja vatre na otvorenim prostorima te direktnog upozoravanja građana na zakonske obaveze provođenja preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 72 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje, nema planiranih radova.

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Bihać obavještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

Dana 09.03.2021. godine

Od 09:00 do 09:45 i od 15:15 do 16:00 sati za kupce dalekovodnog područja RP Glogovac Silići,

· Od 09:00 do 16:00 sati za kupce trafopodručja Glogovac 2;

Dana 10.03.2021. godine

· Od 09:00 do 16:00 sati za kupce trafopodručja Robna Kuća,

Dana 11.03.2021. godine

· Od 09:00 do 16:00 sati za kupce trafopodručja Lamela 1,

Dana 12.03.2021. godine

· Od 09:00 do 16:00 sati za kupce trafopodručja Bolnica 2.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog niskih jutarnjih temperatura u višim planinskim predjelima upozoravamo na poledicu na kolovozu, dok se u većem dijelu BIH saobraća po suhom ili mjestimično vlažnom kolovozu. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas se saobraća usporeno u zonama petlji Lašva, Kakanj, Visoko i Podlugovi, na autoputu A-1.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Živinice-Banovići, Rogatica-Ustiprača i Gromiljak-Kaonik.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se