Burno u Parlamentu BiH |Ponovo problem u SDA: Upitna većina za izglasavanje Zakona o akcizama

Poslanik kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Safer Demirović nije došao na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj će se poslanici danas izjašnjavati o hitnoj proceduri donošenja seta zakona kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate, te lož-ulje za 15 feninga.

Kako javlja reporter Avaz.ba, njegovim nedolaskom, upitno je hoće li danas biti većine za usvajanje pomenutog seta zakona, iako je Bakir Izetbegović jučer nakon sastanka u Klubu SDA u Parlamentu najavio da će većine biti.

Kako saznaje “Avaz”, Demirović ni jučer nije došao na sjednicu Kluba, a navodno je, kako tvrde naši izvori, stranačkim kolegama poručio da na sjednicu neće doći “po cijenu da ga i otjeraju iz stranke”.

Iako je zvanična verzija da je Demirović bolestan i da ima temperaturu, njegove najave izrečene jučer govore nešto drugo.

S ovakvim izričitim stavom, a zbog činjenice da najnovija saznanja govore da je jučer na sastanku Kluba poslanika SDA bilo veoma burno, očito je da u ovom Klubu problem nije samo odmetnuta „četvorka“ nego da nezadovoljnih ima više.

Agencija “Patria” prenosi da Demirović nije na sjednici zbog pritiska Mirsada Kukića (obojica iz Banovića). Kukić je potpredsjednik SDA i na čelu je KO SDA TK, a od vrha SDA zahtijevao je pojedine ustupke za Demirovićevu podršku zakonima. Navodno je bivši šef Kluba SDA i potpredsjednik stranke Asim Sarajlić putovao u Banoviće, gdje je pokušao “ispeglati” stvari, no, očito je da nije uspio.

Inače, Demirović jučer nije bio ni na sjednici Kluba SDA, kao što nisu prisustvovali ni Senad Šepić ni Salko Sokolović. Šepić i Sokolović najavili su da će glasati protiv akciza, kao što su i ranije učinili, jer set njihovih zaključaka nije naišao na razumijevanje poslanika.

Sadik Ahmetović “klanjao istiharu”!?

S druge strane, u Parlamentu se može čuti da je Sadik Ahmetović “klanjao istiharu”, da bi znao kako će glasati.

“Patria” zaključuje da, očito, nije riječ o suštini i principima zakona, nego o ličnim interesima, koje su pojedinci pokušali isposlovati pregovarajući s vrhom stranke.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se