Bužimljani krenuli pješice za Srebrenicu

Potresnu priču bivšeg borca Mehmeda Bašigovca iz Kalesije javnost je prvi put čula  prošle godine kada  je odlučio   pješice preći   put od Bužima do Srebrenice, u dužini   645 kilometara.I jutros je ponovno krenuo pokloniti se žrtvama  genocida, počinjenog 1995.godine u bivšoj UN enklavi. Ovaj put nije  sam. S njim se zaputio  Bužimljanin  Husein Dizdarević, veteran rata, bivši pripadnik 505. Viteške brigade koji je prošle godine ispratio Mehmeda.

Pred Huseinom i  Mehmedom je iscrpljujućih 17  dana pješačenja. Ljetne vrućine su već evidentne i za ovu dvojicu bivših ratnika slijedi  teži dio putovanja. Želja da sa na ovaj način oduže svim nevinim žrtvama  Srebrenice jača je od bilo kakvog, kažu nam, fizičkog napora.

Podršku su  im  pred polazak dali  prvi čovjek Bužima i predstavnici boračkih udruženja.

Pripadnika specijalne jedinice „HAMZA“ njegovi saborci  pamte kao izuzetnog  borca koji  se  i pored ranjavanja  vraćao  u  jedinicu i učestvovao u ratnim operacijama.

Simbolično, polazak za Srebrenicu bio je sa turbeta generalu  Izetu  Naniću. Ovdje su  i imena  475 poginulih pripadnika njegove 505. brigade od čega ih je 225 stradalo u borbama protiv autonomije Fikreta Abdića.I njima u čast Husein i Mehmed će narednih 17 dana pješačiti    da bi 11. jula  zajedno sa hiljadama učesnika obilježili  srebreničku  golgotu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se