Bužimljani skupljaju milion eura za gradsku zaobilaznicu

U produžetku, a na izlazu iz gradskog središta, novoizragrađena zaobilaznica, u stvari njen početak. Završena je tek trećina. A na drugom dijelu grada, gdje naglo prestaje, planirana je gradnja trga, koji je već dobio ime po Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku RBiH. Prema planovima trebalo bi ovo biti srce gradskog jezgra i šetalište. Time bi se rasteretila i glavna ulica koja je sada dio magistralnog puta kroz sami centar grada, zbog čega tvrdnja da grad zapravo živi u jednoj ulici.

Ta ulica, koja je poprilično uska i loše održavana, regionalnog je karaktera jer povezuje susjedne općine Veliku Kladušu i Bosansku Krupu.

Ključna odluka

Ne mireći se ovakvim stanjem, suočeni prometnom ali i svakom drugom izolacijom i činjenicom da su posljedice neravnomjerne raspodjele javnih prihoda i nemogućnosti korištenja budžetskih resursa ovu lokalnu zajednicu dovele u tešku situaciju u funkcioniranju organa lokalne zajednice, građani su donijeli odluku i sami se uključuju u rješavanje životnih pitanja.

Tako je i pokrenuta inicijativa građana za prikupljanje sredstava za gradnju, odnosno završetak gradske zaobilaznice. Grupa građana-aktivista proglasom je pozvala stanovništvo, kako iz Bužima, tako i ono koje živi i radi u inozemstvu. Uslijedilo je i formiranje fonda za izgradnju gradske zaobilaznice.

„Opće raspoloženje građana izniklo tokom odbrane zemlje od agresije artikulirano je u rješavanje svih životnih pitanja“, počinje priču Nurija Bajrektarević, jedan od pokretača inicijative i član Upravnog odbora Fonda.

„Hoćemo samo da se konačno završi gradnja zaobilaznice, da nam grad prodiše. Čekamo od 1999. godine, čak još od 1980. godine kada je prvi put pokrenuta gradnja zaobilaznice. Cilj je da pomognemo nadležnim institucijama i investitorima i da vlastitim sredstvima učestvujemo u izgradnji zaobilaznice, kako bi konačno Bužim imao bolju saobraćajnu mrežu i kako ne bi više živio u jednoj ulici. Zaobilaznica je trebala biti završena još prije sedam godina, ali…“

Inicijativa je naišla na opću podršku. Stanovnici prihvataju pozive i poruke iz proglasa u kojem se kaže „da je vrijeme da Bužim prestane biti zatvoreno mjesto, te da se vlastiti doprinos ugradi u trajno dobro i da svi budu dijelom najvećeg projekta na području ove općine.“

Podrška sa svih strana

Potpisi i podrška stižu sa svih strana. Počele su i prve uplate, a one će se kretati, kako pojašnjava Nurija Bajrektarević „od 100 eura, za one koji vole Bužim i koji rade u inozemstvu, zatim 50 eura za one koji rade ovdje. Ovo je polazna uplata, a svakom je stanovniku ostavljeno da po svojim mogućnostima uplati iznos“.

Članovi Upravnog odbora Fonda uvjereni su, na osnovu već pokazanog interesa, javljanja građana iz inozemstva, koji će stići za vrijeme bajramskih blagdana, kako bi obavili i tu građansku dužnost, da će se potrebna sredstva u iznosu od oko milion eura prikupiti vrlo brzo i da bi zaobilaznica mogla biti završena najviše za dvije godine.

Suštinski ova ideja i inicijativa građana i nije ništa novo, pojašnjava Jasmin Emrić, zastupnik u Parlamentu BiH.

„Mi u Bužimu s ponosom baštinimo tekovine i herojstvo odbrambenog rata iz čega crpimo energiju samosvojnosti i preduzimljivosti. Građani učestvuju i učestvovali su u svim akcijama na gradnji objekata komunalne infrastrukture. Osigurali su najveći dio sredstava za gradnju i asfaltiranje putne mreže prema Čavi, Bućevcima, Mrazovcu, Vrhovskoj, Varoškoj Rijeci, Eminićima, Abdićima… što je stotinjak kilometara, učestvovali su u gradnji vodovodne mreže na gotovo cijelom području, u saniranju svih školskih objekata, zgrada škola u mjesnim područjima, ali i u gradu.“

„Međutim, Fond za izgradnju bužimske zaobilaznice vjerovatno je prva inicijativa u okviru koje građani daju doprinos u finaliziranju projekta, koji nije u nadležnosti općine, već kantona – USK”, kaže prvi načelnik općine Zikrija Duraković, dodajući:

“Vlada entiteta Federacija BiH donijela je odluku još 2014. godine kojom je regionalna cesta prekategorisana u magistralnu, što znači da je u nadležnosti JP Ceste Federacije BIH. Međutim, zaobilaznica kroz Bužim bit će od naredne godine u sastavu magistralne ceste kroz ovu općinu, ali će biti izgrađena većim dijelom i od donacija građana, što je sigurno jedinstven slučaj i primjer u BiH. Ovo opet dovoljno govori o ovom kraju i njegovim ljudima. Jer, nije ovdje riječ o nekom višemilionskom projektu, riječ je o gradnji obične ceste širine sedam metara sa dva trotoara i to još u Bužimu koji nema još ni metra magistralne ceste. A o stanju puteva prema ovoj općini da i ne govorimo. To je poražavajuće u vremenu kada govorimo o akcizama, milijardama maraka za putnu infrastrukturu. To više obični ljudi, građani ne mogu gledati i hoće sami da daju doprinos da dobiju cestu.“

Fond za izgradnju bužimske zaobilaznice vjerovatno je prva inicijativa u okviru koje građani daju doprinos u finaliziranju projekta, koji nije u nadležnosti općine, već kantonaMirza Sadiković/Al Jazeera

Duraković dalje dodaje da će za završetak radova na gradnji oko dva kilometra zaobilaznice trebati milion eura i to za eksproprijaciju i gradnju same dionice, a nakon tog bi završili i ostale radove.

„U općini je data puna podrška inicijativi, potpisan je sporazum, otvoren je podračun i svakog dana će se javno pratiti uplate i sve ostale aktivnosti koje budu provodili građani“, dodaje Duraković, naglašavajući da je već na račun uplaćeno nekoliko hiljada eura, odnosno da će uplate uslijediti tokom bajramskih praznika, kada su brojni Bužimljani najavili dolazak, upravo zbog ovog.

„Možda zbog određenih historijskih činjenica i posebno nekih sličnosti Bužima, ovaj kraj zrcali sudbinsku sliku BiH“, kažu članovi Upravnog odbora Fonda, i dodaju da zbog toga neće čekati još dvadeset godina, koliko su čekali na zaobilaznicu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se