Naslovnica MAGAZIN Čaj i ulje donose smiraj crijevima Nana se upotrebljava za upotpunjavanje arome...

Čaj i ulje donose smiraj crijevima Nana se upotrebljava za upotpunjavanje arome različitih jela

0

Nana je višegodišnja biljka nastala križanjem vodene (M. Aquatica L.) i klasaste nane (M. Spicata L.). Biljka naraste od 10 do 90 cm u visinu i pruža brojne podzemne i nadzemne izdanke koji se lako ukorijene.

Najčešće se uzgaja u vrtovima, a u prirodi se najčešće nalazi kao divlja (kudrava, (Mentha crispa). Tu su još i barska ili vodena nana (Mentha aquatica) koja raste oko potoka, jezera i bara i koja ima jak aromatičan miris.

Kneipp je protiv lupanja srca i čestog povraćanja preporučivao više ovu vodenu jer ima jači miris i okus. Postoji još i sitna nana (Mentha pulegium). Ipak, najviše se upotrebljava Mentha piperita (paprena) koja je i najljekovitija.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježih listova nane (pepermint) iznosi 70 kcal. U toliko nane nađe se 15 procenata ugljikohidrata, 3,8 procenta proteina i dva procenta masti.

Od minerala tu su kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, cink i bakar.

Od vitamina nana sadrži vitamin A, vitamin C, vitamine B kompleksa: tiamin.

Pepermint nana u 100 g sadrži osam grama dijetalnih vlakana i 13 mg fitosterola.

Spearmint nana u 100 g svježih listova sadrži sedam grama dijetalnih vlakana i 10 mg fitosterola.

Lijek za probavu

Najpoznatije ljekovito svojstvo nane je ublažavanje probavnih smetnji. Studije su pokazale da njeno ulje ublažava simptome sindroma iritiranih crijeva, grčeva u debelom crijevu, mučnine, napuhanosti, grčeva koji se javljaju kod menstruacije.

Ljekovita svojstva nana duguje aktivnoj komponenti mentolu koji smiruje mišiće. Nekoliko kapljica ulja u čaši vode nakon obroka može pomoći u sprečavanju probavnih tegoba, tonik od nane može potaknuti apetit ili spriječiti mučninu koja se javlja prilikom putovanja.

Nana (ili metvica, to joj je drugo ime) ljekovito djeluje i na zdravlje dišnog sistema jer mentol djeluje protiv simptoma prehlade i suhog kašlja. Ona može povoljno djelovati na ozdravljenje od astme, neutralizirati slobodne radikale, blokirati proizvodnju tvari koje potiču upale, a potiče stvaranje tvari koje olakšavaju disanje i može ublažiti simptome alergija.

Trljanjem ulja nane u sljepoočnice može se smiriti glavobolja, ono ublažava reakcije kože na bršljan, djeluje antiseptično pa se preporučuje i za održavanje zdravlja zuba. Uz to uklanja loš zadah, čuva zdravlja desni i pomaže kod zubobolje.

Kao i većina esencijalnih ulja nana ublažava posljedice stresa, depresije i mentalne iscrpljenosti, pomaže i kod nervoze i uznemirenosti. Zahvaljujući osvježavajućem svojstvu da hladi nana može smiriti groznicu, a primijenjena izvana smanjiti i bol.

Studije su na eksperimentalnim životinjama pokazale da metvica sadrži i fitonutrijente koji zaustavljaju rast tumora jetre, gušterače, dojke, ali te rezultate treba provjeriti studijom na ljudima.

Ipak, savjetuju se oprez i umjerenost kod uzimanja nane jer neka istraživanja pokazuju da može izazvati alergije, oticanja, osip i slično.

Upotreba u kuhinji

Nana se upotrebljava za upotpunjavanje arome različitih jela. Izvrsno se slaže s povrćem poput paradajza, krastavaca, graška, mrkve i mladog krompira, voćem poput naranče, limuna, ananasa i dinje kao i s janjetinom, jogurtom i čokoladom. Od začina dobro se slaže s peršinom, korijandarom, bijelim lukom, kardamonom i bosiljkom.

Iako ima više od 250 vrsta najpoznatije su klasasta nana (spearmint) i paprena nana (pepermint). Klasasta se najviše koristi u pripremi umaka ili nabujaka koji se poslužuju uz pečenu janjetinu, a jednako je dobra u kombinaciji s graškom i mladim krompirom.

Koristi se i u pripremi osvježavajućeg i smirujućeg čaja popularnog u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku te američkog jelupa koji se priprema od Kentucky konjaka i nane a poslužuje u posebnim srebrenim šoljama.

U sezoni povrća i voća nanu koristite u pripremi juha, raznih salata i priloga. Ljeti, za promjenu, pripremite hladnu juhu od krastavaca s jogurtom i nanom. Japrak i pirjan od mladog lišća vinove loze nezamislivi su bez nane, posebno jalan-japrak, što će reći bezmesni – sprema se od riže, mladog luka i nane.

Uz jela s roštilja poslužite popržene i na ploške narezane patlidžane i tikvice marinirane u mješavini maslinova ulja, kapara, nane, sirćeta, soli i bibera.

 Zapamtite!

* Nana sadrži eterično ulje, flavonoide, željezo, gorke tvari.

* Cvate od juna do augusta, a sabire se u vrijeme cvatnje. Cvjetovi su crvenkasti ili ljubičasto-crveni. Upotrebljava se lišće, ali i mladice sa cvjetovima.

* Razmnožava se isključivo vegetativno s podzemnim ili nadzemnim izdancima ili ukorijenjenim stabljikama jer pri razmnožavanju sjemenom degenerira. Vrlo je osjetljiva na sušu i niske temperature.

* Sušenu nanu čuvajte u čvrsto zatvorenim staklenim posudama na hladnom, tamnom i suhom mjestu od devet do 12 mjeseci.

* Najpoznatija je upotreba: čaj od sušenog lišća, zatim esencijalno ulje za proizvodnju šampona, sapuna, paste za zube i vrlo često bombona i žvakaćih guma.

* Nana se upotrebljava kao čaj ukoliko se imaju probavne smetnje, grčevi u crijevima, kod žučnih ili bubrežnih kolika.

 Ljekoviti čajevi

* Za čaj se pofuri jedna velika kašika lišća sa dva decilitra kipuće vode, odmah poklopi i ostavi da stoji pola sata pa se onda procijedi. Nezaslađeni čaj se pije prije jela, a zaslađen medom polije jela.

* Protiv proljeva i bolesti probavnih organa pravi se mješavina od nane i kamilice u jednakom omjeru. Tri velike kašike ove mješavine prelije se sa 1/4 l kipuće vode i ostavi da stoji dva sata pa se onda procijedi. Mogu ga piti i djeca.

* Protiv nesanice: 60 g hmelja (Humulus lupus), po 20 g nane i matičnjaka (Melissa officinalis) pomiješati pa od toga tri velike kašike preliti sa 1/4 l kipuće vode, poklopiti i nakon dva sata procijediti i piti.

* Isto tako dobro je promiješati 10 g nane i odoljena (Valeriana officinalis) i popariti sa 2,5 dl kipuće vode i piti prije spavanja.