Čak 300 mjesta na Univerzitetu u Bihaću čeka studente

Rektor ovog univerziteta Fadil Islamović istakao je kako je od broja upisanih 350 redovnih, a ostatak otpada na samofinansirajuće studente.

“Iznenađuje vrlo mali broj vanrednih studenata, a ono što treba istaći jeste da je ostalo slobodnih mjesta na svim studijskim odsjecima. Realno je da u drugom upisnom roku upišemo još oko stotinu studenata i s obzirom na okolnosti, bili bismo zadovoljni tim brojem”, istakao je Islamović.

Prema njegovim riječima, na Univerzitetu postoji ukupno 23 studijska odsjeka na osam fakulteta, a najveće interesovanje vlada za odsjeke medicine, informatike, mašinstva i građevine, dok je najmanje interesovanje za upis na Pedagoški fakultet. On smatra da su uzroci znatno smanjenog interesa za studiranje na Bihaćkom univerzitetu višestruki, a jedan od njih je da sve veći broj mladih ljudi iz Unsko-sanskog kantona nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja odlazi van granica BiH.

Dobri poznavaoci situacije na Univerzitetu u Bihaću, međutim, smatraju kako su ovakvoj situaciji u proteklom periodu kumovala brojna negativna dešavanja u vezi sa ovom visokoškolskom ustanovom, navodno loš kvalitet obrazovnog procesa, kao i afere koje su se vezale za ovu visokoškolsku ustanovu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se