Cazin obilježio Dan bijelih traka: Sjećanjem se borimo za istinu

Bijele trake na rukavima danas su nosili i brojni Cazinjani onako kako to čine već godinama radi očuvanja sjećanja na  3.173 nevino ubijena civila u Prijedoru 1992.godine. Omladinski savez A SDA tradicionalno organizira štand u centru grada na kojem građani mogu preuzeti bijele trake i podsjetiti se na osnovne činjenice o stradanju nesrpskog stanovništva u Prijedoru i okolici tokom posljednje agresije na našu zemlju.

-„Genocid počinjen u Prijedoru nama je i najbliskije suočavanje sa strašnim posljedicama onog što se tamo desilo jer se radi o našoj neposrednoj blizini. Podsjećanja na brojke, na Tomašicu i ostale masovne grobnice, na dženaze kojima smo svjedoci iz godine u godinu, zaista su bolna za svakog normalnog čovjeka. Obilježavanje Dana bijelih traka u Cazinu najmanje je što možemo učiniti kako bi smo dali svoj doprinos u očuvanju kolektivnog sjećanja i to će ostati naša trajna aktivnost koju organiziramo već godinama“, rekao je ErminBeganović iz Omladinskog saveza A SDA.

31.maja 1992.godine na Radio Prijedoru je objavljeno;”Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”. Iako je ovaj, za 21. Vijek, zastrašujući i neshvatljivi poziv rezultirao sa preko 3.000 ubijenih i 31.000 Prijedorčana zatvorenih u logore, trenutna vlast u Prijedoru i manjem b- h entitetu i danas preživjelim žrtvama zabranjuje sjećanje. Time je za sve ostale civilizirane građane cijeloga svijeta, obilježavanje Dana bijelih traka još veća i značajnija obaveza.

-„Mi se na ovaj način zalažemo za istinu. Ona se često pokušava zatrpati nekim drugim sporednim ili netačnim stvarima, ali istina o genocidu u Prijedoru je nažalost, urezana zastrašujućim činjenicama kojima mi svjedočimo već godinama. Loše je i porazno da se i tadašnji akteri zločina i današnje vlasti u manjem entitetu oglušuju na istinu i izbjegavaju proces katarze koja je nužna kako bi smo postavili ispravne temelje za budućnost u ovoj zemlji“, istaknuo je cazinski gradonačelnik mr. Nermin Ogrešević danas prilikom obilježavanja Dana bijelih traka u Cazinu.

Zločini u Prijedoru su još monstruozniji od genocida koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici jer su ubijanja, mučenja, zatvaranja i privođenja nesrpskog stanovništva u ovom dijelu BiH počela u miru i bez ikakvog povoda, poruka je Cazinjana koji su danas organizirali i pridružili se obilježavanju Dana bijelih traka.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se