21.3 C
Bihać
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Ćemalović: Scabiesa je bilo i prije požara na Lipi, migranti dođu već zaraženi

U migrantskom kampu Lipa u Bihaću vlada epidemija scabiesa, međutim prema saznanjima ministrice zdravstva USK-a dr. Nermine Ćemalović, netačne su informacije koje kruže da je polovina migranata zaražena.

– Ma nije to tako, migranti dolaze u Kanton sa scabiesom (šugom, op.pr). To je općepoznata stvar, da je to učestala pojava. U smještajima koje oni imaju na Lipi, bez obzira na zdravstvenu zaštitu koju im pruža Dom zdravlja, uvjeti su takvi da se ne može do kraja istretirati scabies. To je prelazno oboljenje, onakvi šatori i onakav način smještaja i boravka utječu na cijelu sliku. Nakon svaka tri dana oni se moraju tuširati u kabinama koje su im obezbijeđene, ali moraju i promijeniti posteljinu, promijeniti odjeću, cjelokupno okruženje, a nije u ovom momentu moguće sve to obezbijediti, ističe ministrica dr. Ćemalović, koja je i član Operativne grupe za pitanje migranata Unsko-sanskog kantona.

Da bi se migranti doveli u bolje zdravstveno stanje, potrebno je obezbijediti takve uslove koje će imati na njihovim željenim destinacijama u zapadnoj Evropi.
– Ja sam to njima rekla na Lipi, vi ćete morati imati i prazne šatore, pa kad ove jedne istretiramo, da ih smjestimo u čisto. Međutim, ako se oni vrate u iste šatore, to je onda začarani krug ili mi kažemo u struci Circulus vitiosus, sve kreće ispočetka i nema izlječenja, jasna je doktorica.
Međutim, kako su posljednjih dana bili veliki minusi, postalo je najvažnije da migranti prežive hladnoću. Pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su na Lipi obezbijedili smještajne kapacitete s higijenskim čvorom i grijanjem, prema ocjeni Operativne grupe USK-a, uradili su odličan posao.

– Zimski je period i jako je teško sve to ukomponirati, vojsci svaka čast. Ali, još jednom ponavljam, bilo je scabiesa i prije onog požara na Lipi, oni su došli u takvom stanju u kakvom jesu, zaključuje Ćemalović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se