12 C
Bihać
Subota, 23 Oktobra, 2021

CENTAR DUGA U KULEN VAKUFU: ZA DUGINE BOJE SREĆE I MALIŠANE BRINU DOBRI LJUDI I UMJETNICI

Iako su im zbog pandemije koronavirusa, uskraćene brojne dosadašnje aktivnosti, kojima pored ostalog, uspijevaju obezbijediti svoju financijsku sigurnost, u Centru za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“ u Kulen Vakufu i dalje se s punom pažnjom brinu o svojim malim štićenicima. Trenutno skrbe o osamnaestero djece, od mjesec do šest godina starosti. Međutim, da bi nastavili neometano funkcionirati, potrebna je veća podrška nadležnih institucija, jer njihovo postojanje već 21 godinu, dokaz je da ova ustanova itekako ima značajnu ulogu u zbrinjavanju najosjetljivije kategorije društva…

BIHAĆ, 2. decembra – Centar za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“, humanitarni je projekt, čiji je osnovni cilj osigurati dom napuštenoj ili iz socijalno ugroženih porodica izuzetoj djeci.

Koliki je njegov značaj dovoljno govori podatak da svake godine udome između dvanaestero i četrnaestero djece, u rasponu od nula do šest godina. Većina ove djece bude usvojeno ili vraćeno u porodicu, dok se šestogodišnjaci, koji ostanu bez staratelja, smještaju u neku drugu socijalnu – pedagošku ustanovu.

Centar „Duga“ se najvećim dijelom održava donatorskim i sredstvima, realiziranim putem brojnih aktivnosti. Međutim, pandemija koronavirusa uzrokovala je otkazivanje tradicionalne likovne kolonije i izložbu umjetničkih djela, koja se, zbog dosta boljih ponuda, prodaju na aukciji u Njemačkoj, a posredstvom Milana Mihajlovića, bh. umjetnika iz Minhena i dugogodišnjeg prijatelja Duge. Ipak, veći broj umjetnika iz BiH, izdvojio je svoja djela u ove svrhe, a ona će se u slučaju poboljšanja i stabilizacije stanja, naći na tržištu već naredne godine.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se