Čestitka ministra mr.Jasmina Burnića povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite okoliša

Uviđajući već tada da smo došli do ruba ponora i da je nužno učiniti puno više za spas naše planete na Konferenciji je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda, koji je temeljni dokument zaštite okoliša. Od tada aktivnosti Svjetskog dana okoliša se održavaju tokom cijele godine, ali poseban vrhunac dožive 05.06. Svake godine se bira druga zemlja kao primarno mjesto globalnog obilježavanja ovog dana i svake godine je druga tema.

Obilježavanjm ovog dana Ujedinjeni narodi žele podići svijest i poticati ljude i vlade za poduzimanje različitih aktivnosti s ciljem uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice, te da ih potaknu da postanu aktivni učesnici održivog i ravnomjernog razvoja te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta.

Ovogodišnji moto Dana zaštite okoliša je ‘I’m with nature’ (Ja sam sa prirodom) ili povezivanje ljudi sa prirodom.

Svrha ovog mota je ukazati na koristi koje imamo vezano za sigurnost hrane i vode koju konzumiramo, značaj klimatske stabilnosti, odnosno šta prirodni sistemi i čist okoliš pružaju čovječanstvu. Također nas potiče da volimo i poštujemo prirodu i raznolikost prirodnog svijeta koji nas okružuje i održava.

Činjenica je da čovjek svojim aktivnostima neizbježno mjenja okoliš.

Tehnološki i industrijski razvoj uzimaju svoj danak u nepovratnoj degradaciji vode, tla i zraka, u svakodnevnom nestajanju i izumiranju mnogih biljnih i životinjskih vrsta, te pojavom do sada nepoznatih i vrlo često smrtonosnih bolesti kod ljudi.

Posljednje desetljeće intenzivno se govori o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju koje predstavlja povećanje prosječne temperature zemljine atmosfere i oceana. Ekološka udruženja i stručnjaci koji se bave ekologijom i zaštitom okoliša uglavnom se slažu da je globalno zatopljenje posljedica povećanja emisije stakleničkih plinova u atmosferi, prvenstveno ugljičnog dioksida, koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva kao što su ugalj, nafta i prirodni plinovi. Činjenica je da se klima mjenja, te da se posljedice klimatskih promjena kao što su podizanje nivoa mora, topljenje ledenjaka, poplave i suše velikih razmjera, toplinski udari, češći i snažniji olujni vjetrovi, osjećaju u cijelom svijetu. Činjenica je i da je čovjek jedan od najodgovornijih faktora za klimatske promjene.

Odgovorno i štedljivo postupanje sa sirovinama čije su zalihe sve manje (ugalj, nafta, prirodni plin) postaje sve važnije. Traže se rješenja koja su ujedno ekološki opravdana i ekonomična. Jedan od mogućih odgovora na klimatski izazov je uvođenje novih metodologija baziranih na energetskoj efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Svjetski dan zaštite okoliša trebao bi biti dan na koji ćemo odlučiti promijeniti svoj odnos prema prirodi i okolišu.

S poštovanjem,                                                                        M I N I S T A R                                                                                                          mr.Jasmin Burnić

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se