Četiri miliona eura za zapošljavanje

Međunarodna organizacija rada (‪ILO)  provodi novi trogodišnji projekat “Podrška lokalnim partnerstvima za ‪zapošljavanje u BiH” od 2016. do 2018. godine koji finansira Evropska unija vrijedan 4 miliona eura. Cilj ovog projekta je poticanje održivog, partnerski orijentisanog  i aktivnog tržišta rada na lokalnom nivou.Tri miliona eura namijenjeno je za dodjelu bespovratnih sredstava,grantova, lokalnim zajednicama u ‪Bosni i ‪‎Hercegovini. Projekat je od velikog značaja i mogao bi omogućiti novu perspektivu s obzirom da Bosna i Hercegovina ima više od pola miliona nezaposlenih i da se na evidencijama  službi  i zavoda za zapošljavanje nalazi  520.565 osoba prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH.

S  najvišom stopom nezaposlenosti u regionu  višom od 40 posto i  nedovoljno razvijenim tržištem rada koje je pod uticajem loše ekonomske situacije Bosni i Hercegovini će trebati vremena da provede  set reformi  predviđenih Reformskom agendom.Vlasti su usvojile Akcione planove za provođenje reformi iz Agende da  bi povećali  stvaranje novih radnih mjesta i promovisali uključenost mladih u radnu snagu.Potreban je strateški razvoj tržišta i sistemsko rješavanje problema nezaposlenosti, izjavio je Džemal Hodžić, koordinator projekta „Podrška lokalnim partnerima za zapošljavanje u BiH“.

Hodžić je pojasnio da se samo razvojem lokalnih aktera može govoriti o razvoju ekonomije i zapošljavanju te da je cilj projekta  da se podrže jedinice lokalne samouprave.Za sredstva moraju zajedno konkurisati grad ili opština, zavod za zapošljavanje, obrazovna ustanova, nevladin sektor i poslodavac, a  kao perspektivne oblasti navode se metalska, drvoprerađivačka, prehrambena industrija, turizam i informacione tehnologije.Treba istaći da prijedlog projekta može biti napisan na našem jeziku.Radi se o podršci lokalnom ekonomskom razvoju i lokalnim nevladinim organizacijama s ključnim ciljnim grupama: gradovi i opštine, obrazovne ustanove, službe za zapošljavanje,preduzeća i udruženja građana, razvojne agencije, sindikati,privredne komore.Svi podnosioci aplikacije moraju biti iz BiH osim preduzeća koja mogu biti iz drugih zemalja.

Vrijednost pojedinačnih grantova će iznositi od 150.000 eura do 200.000 eura,a biće  dodjeljivani između 2016. i 2018. godine.Prednost imaju projekti koji će stvoriti nova radna mjesta, a posebno oni koji predviđaju zapošljavanje  mladih i žena te marginalizovanih  grupa poput Roma i osoba sa invaliditetom  i projekti  čije je provođenje  predviđeno  u područjima  pogođenim  poplavama 2014. godine.Početak realizacije odabranih  prijedloga projekata lokalnih partnerstava prijavljenih na prvi  javni poziv Međunarodne organizacije rada (ILO)  koji je bio otvoren  do 6. septembra ove godine  predviđen je za januar 2017. godine.

Za dobijanje granta važan je ukupan kvalitet podnesene aplikacija kao i odnos  između ukupnog broja zaposlenih i  samoodrživosti, navode u koordinaciji projekta. Projekat mora rezultirati novoformiranim radnim mjestom,a  najvažniji kriterij za uspješnost projekta jeste koliko je lica skinuto  sa liste zavoda za zapošljavanje. Implementacija grantova će trajati od 14 do 20 mjeseci, a prvi partnerski projekti će biti realizovani u prvom LOT-u dok će im kasnije biti obezbijeđena institucionalna podrška.

Kako smo ranije izvještavali u dvanaest bosansko-hercegovačkih gradova od Sarajeva, Banjaluke, Mostara,Bihaća,Brčkog,Tuzle do Trebinja i drugih  održani su   informativni dani na kojima su potencijalni aplikanti informisani o mogućnostima za dobijanje grantova u okviru „Lokalnog partnerstva za zapošljavanje“.

FOTOGRAFIJE SA INFO DANA ODRŽANIH U BIHAĆU, FOTO KRAJINA.BA

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se