31.5 C
Bihać
Četvrtak, 24 Juna, 2021

CIK: U 12 sati prve informacije o izlaznosti na izborima u Doboju i Srebrenici

IZVORavaz.ba

Danas se održavanju ponovni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj na 89 biračkih mjesta i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i 2 biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama), saopćeno je iz Centralne izborne komicije (CIK).

– Biračka mjesta su otvorena jutros u 7 a zatvaraju se večeras u 19 sati. Na nekoliko biračkih mjesta je bilo neznatnog kašnjenja u otvaranju iz tehničkih razloga. Izborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati večeras.

U skladu sa članom 14.1 Izbornog zakona BiH ponovni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima – saopćeno je iz CIK-a.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici u ime Centralne izborne komisije BiH nadgleda 130 supervizora koji su prošli obuku u skladu sa Programom i metodologijom koji je utvrdila i usvojila Centralna izborna komisija BiH, te su na osnovu obuke i položenog testa certificirani.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća izbornu administraciju u Doboju i Srebrenici da je članom 17.1 Izbornog zakona BiH pored ostalog propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti, pod uslovom da se akreditiraju u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Član 17.2 Izbornog zakona BiH propisuje da posmatrači, u toku posmatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštivat će tajnost glasanja.

– Suprotno postupanje izbornih komisija i biračkih odbora je kršenje Izbornog zakona BiH. Odziv birača na ponovnim izborima u Doboju i Srebrenici do 11 sati Centralna izborna komisija BiH će saopćiti u 12 sati – navode iz CIK-a.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se