Cikotića pitali zašto se Krajini dozvoljava da postavi barikade na ceste: Evo šta je odgovorio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić upravo je gostovao u emisiji Novi dan N1 televizije.

Tema je naravno migrantska kriza. Na pitanje novinarke krši li BiH konvencije i sporazume koje je potpisala, a u vezi zaštite migranata, ministar Selmo Cikotić je između ostalog odgovorio:

Rješavanje migrantske krize je jako kompleksna stvar. Podrazumijeva poštivanje velikog broja međuanrodnih konvencija ali i velikog broja domaćih zakona i propisa.

Prava, slobode i mogućnosti građana BiH, ne mogu biti ugroženi sličnim pravima ilegalnih migranata.

Voditeljka je tada pitala da li se zaista radi o ilegalnim migrantima?

99% njih su ilegalni migranti. Ulaze u državu BiH bez dokumenata, na način koji nije propisan za prelazak državne granice, na mjestima koja nisu predviđena za to. Zato ih tretiramo kao ilegalne migrante, odgovorio je Cikotić.

Zašto je država dozvolila da se postavljaju barikade na ceste? To se radi od 2018. godine. Kada je MUP HNK rekao da će postaviti barikade i neće dozvoliti ulazak konvoju migranata, tadašnji ministar sigurnosti Dragan Mektić ih je optužio za državni udar i pozvao SIPU. Zašto se to Krajini dozvoljava? Nema li drugog načina?

Drugi način je ovaj što radim, a to je da realiziram zaključke Predsjedništva da se izmjeste kampovi van grada i urbanih sredina. Svojim prisustvom ugrožavaju način života domaćeg stanovništva, između ostalog je kazao Cikotić.

Izvor: cazin.net