-4 C
Bihać
Petak, 21 Januara, 2022

Čović se prvo izvinio pa povukao: Nemam potrebu da se nikome ispričavam

Iako je izgledalo da se predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izvinio zbog glasanja i podrške tri delegata HDZ-a BiH među kojima je i on zaključku Klubu Srba koji predvodi SNSD da se stave van snage izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca i zločina, čini se da Čović ipak smatra da nikome ništa ne duguje.

„Što se tiče mog ponašanja na Domu naroda nikom baš ništa ne dugujem, do toga da se ja nadam da više nikada neću biti doveden u poziciju da na takav način odlučujem u Domu naroda. To je zadnji put da ja na taj način sam dio procesa pomaganja nečemu u BiH a da ovakvu cijenu plaćam. Ako je to nekoga povrijedilo ja se ispričavam ali ja se nadam da više nikada na taj način nećemo biti dovedeni u poziciju da se okupljamo, uvjetujemo i međusobno ohrabrujemo da bi sjedili zajedno”, kazao je Čović ne pojašnjavajući zbog koga ili čega je doveden u takvu situaciju.

On je kazao da se o tome razgovaralo i u srijedu na jednom od sastanaka u Delegaciji EU kojem su prisustvovali i Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović, predsjednici SBB-a i SDA i predstavnici međunarodnih institucija. A zatim je Čović dodao:

“Nemam stvarno potrebu da se nikome ispričavam i mislim da smo ovdje (u zgradi Delegacije EU op.a.) to raspravili i to su čuli i kolega Radončić i Izetbegović izravno”, kazao je Čović.

On je poručio da ti zaključci neće proći, ali je ostao nejasno zašto je Čović poručio da je on zbog procesa pomaganja platio cijenu.

Potez HDZ BiH pokušao je opravdati i predsjednik SBB-a Radončić, ali je već sutradan promijenio mišljenje govoreći da je to bio “nož u leđa Bošnjacima”.

Predsjednik SDA Izetbegović u četvrtak je medijima komentarisao i glasanje HDZ-a na Domu naroda.

“Mislim da je jako smanjio šansu da se brzo postignu dogovori. Kazao sam jasno: Gospodine Čoviću, uporno vas pozivam da ne radite stvari koje provociraju bošnjačke glasače i bošnjački narod u BiH. Da ste kazali da će Hrvati zajedno sa ostalim patriotima braniti ovu zemlju, jako biste povećali šansu da se postigne sporazum. Ovako su se sve te šanse degradirale. Čak i poslije incidenta sa dodjelom odlikovanja generalu Lisici, koji je načinio zločine protiv Hrvata u Hrvatskoj nakon kojeg je smijenjen ambasador Hrvatske u BiH, Čović nije izvukao pouke i napravio je tešku grešku prije dva-tri dana“, zaključio je Izetbegović.

I predsjednik NIP-a Elmedin Konaković je kazao za Patriju da je imao priliku Čoviću na tom sastanku reći šta misli o tom činu.

„Smatram da je potpuno neočekivan i donekle i neljudski i pred svim kolegama sam rekao da to ne doprinosi poboljšanju odnosa hrvatskog i bošnjačkog naroda i naravno svih ostalih koji BiH smatraju svojom državom. Takva vrsta glasanja i vrsta podrške Dodiku u tim neljudskim i anticivilizacijskim procesima je bila granica za koju smo očekivali da je Dragan Čović neće preći.

Konaković je kazao kako ga je jako obradovala reakcija hrvatske javnosti koja pokazuje da bez obzira na ove potpuno nerazumne postupke Milanovića i Čovića, a ponekad i Plenkovića postoji kritična masa hrvatske misli koja je svjesna šta su genocidi i stradanja.

Dobar dio hrvatske društvene i političke misli osudila je Čovića i HDZ BiH, a oštre kritike u Saboru Hrvatske uputila je zastupnica Možemo Sandra Benčić koja je pitala na čiju stranu se stavio Čović i HDZ.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se