Čovjek zvani povratak: Gotova je era Tonya Blaira, na scenu stupa Jeremy Corbyn

Kada je Theresa May zatražila vanredne izbore prije osam nedjelja, Jeremy Corbyn je smatran za najslabijeg lidera Laburističke partije.

Danas je on čovjek zvani povratak, potencijalni tas na vagi u parlamentu i neupitni lider partije, piše Ekonomist.

Male su šanse bile da bi Corbyn mogao da formira koalicionu vladu, i prije nego što je Theresa May postigla dogovor sa partijom iz Sjeverne Irske.

Čak i kada je Konzervativna partija na putu da formira vladu, Corbyn ostaje moćni lider moćne opozicije, i moći će da vrši konstantan pritisak na premijera koji će imati malu većinu.

Corbyn je revolucionizovao britansku ljevicu. Još od sredine 80-ih, laburisti su smatrali da mogu da pobjede ako naginju ka centru, i napuste ljevičarske ideje kao što su nacionalizacija industrije i podrška “nacionalnoj oslobodilačkoj borbi”, a da podrže tržište i zapadne saveznike.

Corbyn je jedan od svega nekoliko poslanika koji su bili protiv te politike, a Tony Blair i njemu bliski saradnici su ga smatrali iritantnim ekscentrikom.

Većina laburističkih poslanika se slagala sa Blairovim pristupom sve do jučer. Corbyn se 2015. pojavio kao kandidat, i nije ni on očekivao da će pobijediti.

Prošle godine je tri četvrtine poslanika iz njegovih redova glasalo da ode u neuspjelom pokušaju puča.

Mnogima je Corbyn izgledao kao okupator, koga je podržavala mala grupa vjernih tvrdih ljevičara iz njegove kancelarije, od kojih je najpoznatiji glavni strateg Sheamus Milni, a van parlamenta je imao podršku Lena McLaskija šefa trgovačkog sindikata i Momentuma, “grassroots” grupe akvitista, koji su nekada bili članovi drugih partija.

Sada Laburistička partija ulazi u fazu ključnog promišljanja. Corbyn je redefinisao parametre mogućeg. Demonstrirao je da laburisti mogu da prođu dobro i kada se zalažu za ono u šta “stvarno” vjeruju, a ne da naginju ka centru.

Prethodni lider Ed Miliband je izgubio izbore između ostalog što se činilo i da se stalno izvinjava zbog samog sebe.

Nasuprot, Corbyn je uvijek bio ponosan na svoj socijalistički učinak. Demonstrirao je da tabloidi nisu rotvajleri kojih se laburisti boje. Priče o povezanosti Corbyna sa Irskom republikanskom armijom imaju istine u njima, ali većina ljudi, naročito mladih, ne mari. Blairova se era  završila 8. juna.

Corbyn će sigurno imati puno prepreka da preskoči. Ako dođe u situaciju da formira koaliciju, moraće da pravi kompromise, i ako bude predvodnik opozicije bit će kritikovan u svojoj partiji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se