Crna Gora regionalni lider na evropskom putu

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Charles Tannock izjavio je da je Crna Gora je ostala dobra vijest Zapadnog Balkana kao zemlja koja je najviše napredovala od svih država kandidata.

-Budući da Podgorica želi da se ove godine pridruži NATO, vjerujem da je ovo važno vrijeme za njen proces evroatlantskih integracija i da je bitno da Evropski parlament  iskoristi ovu priliku da pokaže svoju snažnu podršku tom procesu, istakao je izvjestilac EP za Crnu Goru Charles Tannock.

Crna Gora je počela pristupne pregovore sa Evropskom unijom u junu 2012. godine i do sada je otvorila 26 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja,a dva poglavlja su privremeno zatvorena.Na međuvladinoj konferenciji u decembru 2016. godine u Briselu otvoreni su pregovori u Poglavlju 11- poljoprivreda i ruralni razvoj i Poglavlje 19- socijalna politika i zapošljavanje.Radi se o dobroj dinamici ovog procesa, ocijenio je ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović.

-Ovo su  veoma zahtjevna i široka poglavlja koja predstavljaju ozbiljan izazov za sve zemlje koje teže ulasku u Evropsku Uniju. Ta činjenica čini naš uspjeh još većim i daje nam za pravo da budemo ponosni na svoja dosadašnja postignuća na putu prema EU,ocijenio je Pejović.

Gotovo dvije trećine građana Crne Gore ili njih 63 posto podržava ulazak u EU, a 24,6 posto stanovnika smatra da Crna Gora ne bi trebala da bude članica Evropske unije,prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja  koje je proveo Centar za demokratsku tranziciju u Podgorici.

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) nedavno je usvojio prijedlog rezolucije o Crnoj Gori u kojem se ocjenjuje da je Crna Gora najdalje odmakla u evropskim integracijama od svih kandidata za članstvo u EU, ali poslanici su ukazali i na problem korupcije, organizovanog kriminala i slobode medija.Navedeno je  i da je  Crna Gora 2016. godine morala da se suoči s pokušajima Rusije da diskredituje njene uspjehe.

-Poslanici EP su izrazili zabrinutost zbog navodnih pokušaja Rusije da utiče na Crnu Goru i destabilizuje Zapadni Balkan kao što su pokazali nedavni pokušaji da se diskredituju izbori u toj zemlji, navedeno je u saopštenju Evropskog parlamenta.

Više od četiri mjeseca nakon održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori opozicione političke partije bojkotuju parlament i zahtijevaju da izbori budu ponovljeni.Još nema ni naznaka da bi se uspostavio dijalog između vlasti i opozicije o rješavanju političke krize.

Govoreći o aktuelnim izazovima u unutrašnjoj politici, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je ocijenio da bojkot parlamenta od strane opozicije ne predstavlja konstruktivan način ostvarivanja političkih ciljeva.

-Svi naši sporovi trebaju se rješavati unutar institucija,a ne izvan njih,a svaki doprinos Vlade da se to riješi je dobrodošao, rekao je ministar Darmanović.

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo saslušalo je sredinom februara lidere opozicionog Demokratkog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića kao osumnjičene za stvaranje kriminalne organizacije koja je na dan parlamentarnimh izbora trebalo da izvrši napad na državne institucije.Specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić izjavio je crnogorskim medijima da je dokazano da su pojedinci iz Demokratskog fronta bili  uključeni u operaciju nasilnog ulaska u crnogorski parlament i da tužilaštvo utvrđuje da li su lideri Demokratskog fronta  bili od početka uključeni u plan ruskih organizatora terorističkih akata za eliminaciju pripadnika crnogorske policije na dan održavanja parlamentarnih izbora.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se