Čuvajte se “vikinške” bolesti

IZVORavaz.ba

Za ljude koji pate od ove bolesti, mnoge radnje postaju svakodnevna borba, jer se jedan prst ili čak cijeli dlan ne može ispraviti. Čak i jednostavni svakodnevni zadaci kao što su vožnja automobila, stavljanje rukavica, pranje lica i oblačenje za njih mogu biti jako teški.

Doktori savjetuju svima koji primijete simptome koji bi mogli ukazivati na bolest, da što prije potraže medicinsku pomoć, kako bi se uspješnije liječila i kako bi se oboljelima omogućilo učinkovitije obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Nije opasna po život, ali itekako ga može ograničiti.

Dupuytrenova bolest progresivno je stanje koje zahvata vezivno tkivo na dlanu šake i na prstima, a može postupno napredovati u Dupuytrenovu kontrakturu, pri čemu se zahvaćeni prst ili prsti trajno saviju prema dlanu šake.

Procjenjuje se da Dupuytrenova bolest zahvata od tri do šest posto bijelaca i to posebno one sjevernoeuropskog porijekla.

Stvarni uzrok Dupuytrenove bolesti još je uvijek nepoznat, ali neki od uzroka su genetika. Ne može se izliječiti, ali postoje hirurški i nehirurški tretmani koji mogu ublažiti simptome.

Bolest se može ponoviti nakon tretmana te se u tom slučaju odabrana metoda mora ponoviti. Nehirurške metode liječenja uključuju tretman ubrizgavanjem lijeka kolagenaza clostridium histolyticum koji sadrži enzime koji se ubrizgavaju direktno u tračak. Ti enzimi otapaju kolagen kako bi se tračak razbio.

Dan nakon injekcije slijedi postupak tokom kojeg doktor isteže prst razbijajući tračak. U nekim slučajevima tračak sam puca i nije potreban postupak istezanja.

Ostale nehirurške metode uključuju perkutanu fasciotomiju iglom i liječenje zračenjem koje se obično koristi kod bolesnika u ranim stadijima bolesti.

Hirurški zahvati preporučuju se kod oboljelih s funkcionalnim oštećenjem i kontrakturama zgloba od 30 ili više stepeni.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se