Cvijanović: Institucije BiH nakon ovog će se teško oporaviti

IZVORSrna

– Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH pokazao je strašan deficit kredibiliteta, integriteta i nedostatak parlamentarene većine. Uđete u aranžman dogovora oko Reformske agende i u tu priču imate uvučenu EU, Svjetsku banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodni monetarni fond (MMF) i na kraju, ono što se dogovori i potpiše, se ne provede – navela je Cvijanović.

Ona je sinoć u Istočnom Sarajevu novinarima rekla da je svjesna da je problem nastao unutar SDA i nepostojanje podrške svemu onom što je ponuđeno od Vijeća ministara BiH, ali i “onih koji se čvrstvo drže SDA, a to je SDS”.

– Oni su time dali autogol i ako im je bilo stalo da se BiH negdje kreće, pa makar to i fingirali prema članstvu u EU, zapravo su danas pokazali da to ide mnogo sporije i teže. Ne treba da budemo iluzionisti i prestati slati pozitivne poruke – treba više raditi, manje pričati – poručila je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, takođe, jako neraspoložen zbog činjenice da je sav trud u koji je uloženo puno vremena i energije osujećen zbog političkih igara prodaje magle da neko štiti poljoprivrednike.

– Jasno sam rekla da smo, što se tiče Vlade Republike Srpske, našli načina kako da obeštetimo poljoprivrednike i svu štetu, da tako kažem, preuzmemo na budžet RS-a, obezbjeđujući dodatnih 10 miliona KM za agrar – rekla je ona.

Cvijanović smatra da u BiH ne valja što se olako preuzimaju obaveze, a kada se dođe na konkretno pitanje, ne uradi se ništa.

– To će je, vjerovatno, koštati jer se ponovo moraju pokretati neki procesi, a pokazalo se i da nema parlamentarne većine na nivou BiH. SNSD se danas, svjestan važnosti Reformske agende, potrudio da djeluje kao spasilački tim da se ne zaustavljaju reforme – rekla je ona.

Dodala je da nije bilo jednostavno za SNSD da ulazi u spasilačku misiju, ističući da poljoprivrednike u BiH ozbiljno zamajavaju oni koji tvrde da je dobro da nije došlo do usvajanja izmjena zakona o akcizama s obzirom na štetu koja će nastupiti.

– To jeste dio predizborne kampanje, ali ta kampanja traje od početka mandata Saveza za promjene, i ono što mogu da primijetim, jeste da su oni čvrsto skopčali svoju sudbinu sa sudbinom SDA, a čini mi se da jedni i drugi idu niz stepenice, što neće biti dobro – rekla je Cvijanović.

Smatra da je to neka vrsta obračuna sa institucijama Republike Srpske, kojim se želi onemogućiti RS-u da dođe do novca, kako bi Savez za promjene lakše došao na vlast, ukazujući na pogubnost takve politike.

Dodala je da ne vjeruje da će biti neka druga većina na nivou BiH, jer će brzo izbori, te da se Savez za promjene sprema za njih.

Govoreći o isplati klirinškog duga Ruske Federacije, premijerka RS-a je rekla da bi bilo “dno dna” da u parlamentu BiH ne bude bude završen proces ratifikacije.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije juče prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kao i da bude razmatran po skraćenoj proceduri, što znači da će biti upućen u redovnu proceduru.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se